Europoslanci za Smer-SD odmietajú vznik spoločnej európskej kandidátky na uvoľnené britské miesta

NETKY.SK • 6 Február 2018, 11:40 • 2 min
Europoslanci za Smer-SD odmietajú vznik spoločnej európskej kandidátky na uvoľnené britské miesta

BRATISLAVA/ŠTRASBURG – Páčilo by sa vám, keby sme mohli voliť francúzskych a nemeckých kandidátov a vo Francúzsku a Nemecku zasa slovenských? Iná otázka je, ktorí by nakoniec boli zvolení.

slovakia

left justify in out

Keď si na takú otázku odpoviete, bude jasné, prečo sa návrh na spoločnú kandidátku v EÚ do Europarlamentu nepáči slovenským zástupcom. Poslanci Európskeho parlamentu (EP) za Smer-SD odmietajú vytváranie spoločnej európskej kandidačnej listiny, ktorá by mala čiastočne zastrešiť mandáty odchádzajúcich poslancov z Veľkej Británie. Uviedli to v spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnila europoslankyňa EP Monika Beňová.

 

Europoslanci za Smer, naopak, deklarujú podporu systému prerozdelenia do jednotlivých členských štátov. "Ten totiž korešponduje s mandátom, ktorý je daný priamo občanmi jednotlivých členských štátov pre svojich zástupcov v priamych voľbách," vysvetlila Beňová. "Naopak, vytváranie európskej kandidátky je odklonom od myšlienky priblíženia sa občanom a vytvorí skôr priestor pre obsadenie týchto postov pre veľké krajiny s vyšším počtom voličov," dodala.

 

Vo vyhlásení tiež poslanci vítajú návrh pridať ďalší mandát pre Slovenskú republiku; pripomínajú, že o tomto návrhu bude tento týždeň hlasovať plénum EP. V prípade rozšírenia počtu mandátov by tak SR mohla do EP vyslať 14 namiesto doterajších 13 zástupcov. "V rámci V4 takúto možnosť získa už iba Poľsko," upozornila Beňová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies