Europoslanci vyzývajú Minsk na zrušenie trestu smrti a preloženie MS v hokeji

NETKY.SK • 30 Marec 2012, 07:43 • 2 min
Europoslanci vyzývajú Minsk na zrušenie trestu smrti a preloženie MS v hokeji

Europoslanci vyzývajú Minsk na zrušenie trestu smrti a preloženie MS v hokeji - Politika Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes dôrazne odsúdili nedávnu popravu Vladislava Kovaľova a Dmitrija Konovalova, ktorých bieloruské súdy uznali vinnými zo zosnova

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes dôrazne odsúdili nedávnu popravu Vladislava Kovaľova a Dmitrija Konovalova, ktorých bieloruské súdy uznali vinnými zo zosnovania bombového útoku v minskom metre z apríla 2011. V uznesení EP poslanci vyzvali bieloruské úrady na okamžité zavedenie moratória na trest smrti.
      Poslanci EP vyzvali bieloruské orgány na okamžité vydanie pozostatkov oboch mužov ich rodinám, aby ich mohli pochovať. Trest smrti je podľa europarlamentu "neľudský, neefektívny a nezvratný akt potrestania."
      V reakcii europoslancov na tieto popravy a ďalšie prípady porušovania ľudských práv v krajine by Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) mala zvážiť premiestnenie majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2014 z Bieloruska do inej krajiny. 
      Parlament privítal prísnejšie sankcie, ktoré na Bielorusko uvalila EÚ vo februári, zároveň však vyzýva na prijatie ďalších reštriktívnych opatrení vrátane hospodárskych sankcií.
      Na pokojnej demonštrácii v Minsku, ktorá sa konala 25. marca pri príležitosti dňa slobody, sa zúčastnili tisíce ľudí, čo podľa poslancov ukázalo ochotu a odvahu ľudí obhajovať svoje práva, ktoré majú ako bieloruskí občania, a vyjadriť svoje európske ambície.
      Európsky parlament tiež odsúdil útočné výroky bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka adresované nemeckému ministrovi zahraničných vecí a v súvislosti s vyhostením veľvyslancov EÚ a Poľska z krajiny poukázal na vystupňovanie diplomatického konfliktu medzi EÚ a bieloruským režimom do "nebývalých rozmerov."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies