Europoslanci vyzvali štáty EÚ na prijatie Bulharska a Rumunska do Schengenu

NETKY.SK • 14 Október 2011, 00:49 • 2 min
Europoslanci vyzvali štáty EÚ na prijatie Bulharska a Rumunska do Schengenu

Europoslanci vyzvali štáty EÚ na prijatie Bulharska a Rumunska do Schengenu

slovakia

left justify in out

img

Členské štáty Európskej únie by mali zanechať národný populizmus a rozhodnúť o prijatí Bulharska a Rumunska do schengenského priestoru výlučne na základe existujúcich kritérií, uvádza sa v dnes schválenom uznesení Európskeho parlamentu. Europoslanci vyzvali Európsku radu, aby prijala opatrenia, ktoré by umožnili obom krajinám vstúpiť do zóny bez hraničných kontrol.
V nadväznosti na holandsko-fínske rozhodnutie z 22. septembra o zablokovaní vstupu Bulharska a Rumunska do schengenskej zóny dnes europoslanci vyjadrili veľkou väčšinou hlasov obom krajinám podporu, keď uviedli, že Bulharsko a Rumunsko splnili všetky kritéria na vstup. Podľa názoru poslancov obe krajiny v plnej miere zaviedli schengenské pravidlá, ktoré sú "jedinou podmienkou na ich vstup do schengenského priestoru."
Parlament preto vyzval všetky členské štáty únie, aby rozhodovali o pristúpení týchto dvoch krajín "výhradne na základe schengenského 'acquis' a schengenských postupov." 
"Bulharsko a Rumunsko si zaslúžia byť súčasťou schengenského priestoru. Splnili všetky požadované kritériá. Ich hranice sú bezpečné," uviedol dnes predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek.
"Nie je možné ukladať dodatočné kritériá v procese prístupu. Rešpektujte svoje záväzky a prestaňte uprednostňovať národný populizmus," zdôraznili europoslanci v dnešnej výzve pre členské štáty EÚ. 
Europoslanci predtým zamietli pozmeňovací návrh, ktorý žiadal Európsku komisiu o vypracovanie legislatívneho návrhu na posilnenie schengenských pravidiel aj prostredníctvom zavedenia dodatočných kritérií v oblasti boja proti organizovaného zločinu a korupcii.
"Obe krajiny zásadným spôsobom prepracovali a reorganizovali svoje systémy integrovaného riadenia hraníc značnými investíciami do svojich orgánov presadzovania práva... A viditeľne posilnili svoje inštitucionálne a právne rámce, čo sa uznáva vo všetkých správach schengenského hodnotenia," uvádza sa v uznesení EP.
Európsky parlament zároveň poukázal na vytrvalú podporu a solidaritu, ktorú Bulharsko a Rumunsko preukázali ako spoľahliví partneri v juhovýchodnej Európe, spolu s ich neustálou účasťou na zabezpečovaní hraníc v tejto časti EÚ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies