Europoslanci vyzvali ministrov EÚ na prjatie Rumunska a Bulharska do Schengenu

NETKY.SK • 22 September 2011, 18:22 • 2 min
Europoslanci vyzvali ministrov EÚ na prjatie Rumunska a Bulharska do Schengenu

Europoslanci vyzvali ministrov EÚ na prjatie Rumunska a Bulharska do Schengenu - Politika Poslanci Európskeho parlamentu z Progresívnej aliancie socialistov a demokratov dnes varovali, že Európe hrozí rozdelenie občanov na dve kategórie, ak sa na štvrtkov

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Európskeho parlamentu z Progresívnej aliancie socialistov a demokratov dnes varovali, že Európe hrozí rozdelenie občanov na dve kategórie, ak sa na štvrtkovom stretnutí ministrov vnútra a spravodlivosti EÚ nepodarí presadiť prijatie Bulharska a Rumunska do schengenského priestoru.
"Nezávislý výbor expertov Európskej únie, ktorého úlohou je preveriť bulharskú a rumunskú politiku hraničných kontrol, konštatoval, že obe krajiny spĺňajú technické kritériá požadované vnútornými pravidlami Schengenskej zóny," uviedol dnes socialistický europoslanec Claude Moraes z parlamentného výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné záležitosti. 
Moraes pripomenul, že na základe tejto skutočnosti v júni tohto roku väčšina poslancov EP naprieč celým politickým spektrom súhlasila so vstupom oboch balkánskych krajín do európskej zóny bez vnútorných hraničných kontrol. 
Neprijatie oboch krajín do Schengenskej zóny by znamenalo, že v Európskej únii dochádza k používaniu dvojitých štandardov, upozorňuje sa vo výzve Progresívnej aliancie socialistov a demokratov.
"Rumunsko a Bulharsko sú plnoprávni členovia EÚ a preto musíme mať k nim rovnaký prístup ako k ostatným členom Únie," povedal Moraes a vyzval členské štáty EÚ, aby vo štvrtok prijali objektívne rozhodnutie, ktoré bude rešpektovať platnú legislatívu.
"Rada ministrov musí dokázať svoju férovosť a prijať rozhodnutie založené na objektívnych údajoch poskytnutých hodnotiacou správou expertov. Jediné správne rozhodnutie bude to, ktoré dovolí Rumunsku a Bulharsku, aby sa čo najskôr stali plnoprávnymi členmi Schengenskej zóny," uviedol poslanec Ioan Enciu, parlamentný spravodajca pre vstup do Schengenskej zóny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies