Europoslanci už pracujú na nových bankových pravidlách

NETKY.SK • 28 Júl 2013, 12:41 • 2 min
Europoslanci už pracujú na nových bankových pravidlách

BRATISLAVA - Viaceré skúsenosti hovoria, že najmä takzvané nové členské krajiny Európskej únie (EÚ) majú nastavené oveľa vyššie poplatky ako staršie štáty.

slovakia

left justify in out

Európski poslanci v súčasnosti pracujú na legislatíve, ktorá sa týka nových pravidiel pre banky, tzv. bankovej únie."Tým, že je Slovensko členom eurozóny, tak bude aktívnym členom bankovej únie. Predpokladám, že aj slovenskí občania majú záujem, aby ich vklady boli bezpečné. Zmyslom bankovej únie je totiž práve posilnenie dohľadu nad bankami," priblížila pre TASR česká europoslankyňa Zuzana Brzobohatá.

Podľa jej slov je situácia na Slovensku podobná Českej republike. "Banky, predtým vlastnené štátom, sú dnes v rukách zahraničných matiek a práve v bankovej únii vidím záruku, že do budúcnosti nedôjde k prelievaniu zisku zo slovenských bánk do tých materských. Bankovou úniou bude stanovená oveľa prísnejšia regulácia ako doteraz," avizuje Brzobohatá s tým, že s touto otázkou súvisia aj poplatky v bankách.

Má totiž viaceré skúsenosti, že najmä takzvané nové členské krajiny Európskej únie (EÚ) majú nastavené oveľa vyššie poplatky ako staršie štáty. "Napríklad v Českej republike dcéra belgickej banky KBC má veľmi rozdielne poplatky v porovnaní s matkou. V Českej republike sú vyššie,"upozornila europoslankyňa.

Plán bankovej únie vznikol už v minulom roku, keď sa európski politici zhodli, že nad bankami by mal byť spoločný európsky dohľad, ktorý bude dozerať na ich správanie. Mal by tak zabrániť napríklad tomu, aby materské spoločnosti v prípade problémov vyťahovali kapitál z ich zahraničných dcér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies