Europoslanci súhlasia s rýchlejším schvaľovaním nových potravín v EÚ

NETKY.SK • 5 November 2015, 12:33 • 2 min
Europoslanci súhlasia s rýchlejším schvaľovaním nových potravín v EÚ

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu (4.11.) schválili správu o zjednodušení postupov pri schvaľovaní nových potravín, vrátane hmyzu a nanomateriálov, ale aj húb, rias a nových potravinárskych farbív. Pre európskych poľnohospodárov to otvára nové výrobné možnosti.

slovakia

left justify in out

Medzi nové typy potravín už oficiálne patrí napríklad aztécka šalvia, známa aj ako chia, flavonoidy, repkové výlisky alebo sladké drievko.

 

Europoslanci schválili správu predloženú koncom októbra na plenárnom zasadnutí EP v Štrasburgu, ktorá sa týka zjednodušených procesoch schvaľovania. Správu prijali 359 hlasmi, 202 poslancov bolo proti a 127 sa zdržalo hlasovania.

 

Prijatý text ešte musí schváliť aj Rada (členské štáty EÚ). Ak ministri členských krajín tento dokument neschvália, obe inštitúcie čaká ďalšie kolo rokovaní o tejto téme.

 

Súčasné nariadenie EÚ o nových potravinách je z roku 1997. Odvtedy bolo vyvinutých niekoľko výrobkov a nových zložiek potravín. Revízia tohto nariadenia je potrebná z hľadiska nového vedeckého a technologického pokroku.

 

Nové potraviny, ktoré by mohli obohatiť potravinársky trh Európanov, obsahujú aj hmyz a nanomateriály, ale i huby, riasy a nové potravinárske farbivá. Dá sa hovoriť o inovatívnych potravinách alebo o potravinách vyrábaných za použitia nových technológií a výrobných procesov.

 

Podľa schválenej správy aj potraviny, ktoré sú tradične konzumované mimo hraníc EÚ a menej známe na európskych stoloch, sú klasifikované ako nové potraviny.

 

Pravidlá týkajúce sa nových potravín pozorne preskúma Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorý vydáva povolenia na úrovni EÚ. Ak by hrozilo, že nové potraviny budú mať negatívny vplyv na zdravie ľudí, EFSA musí prijať príslušné odporúčanie.

 

Na základe požiadavky poslancov EP navrhované pravidlá o nových potravinách by sa mali vzťahovať aj na potraviny z klonovaných zvierat. Až dovtedy, kým nebudú prijaté osobitné právne predpisy o klonovaní, podobne ako aj nová smernica o nanomateriáloch a obmedzení testovania na zvieratách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies