Europoslanci schválili obmedzenie biopalív z potravín a presadzujú alternatívu

NETKY.SK • 11 September 2013, 18:14 • 2 min
Europoslanci schválili obmedzenie biopalív z potravín a presadzujú alternatívu

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu prijali dnes opatrenia na zavedenie stropu na použitie tradičných biopalív z potravinárskych plodín a rýchly prechod na nové biopalivá z alternatívnych zdrojov, ako sú morské riasy a odpad.

slovakia

left justify in out

Cieľom novej legislatívy je zníženie emisií skleníkových plynov, ktoré vznikajú pri rastúcom využívaní poľnohospodárskej pôdy na výrobu biopalív. Autorka správy, francúzska liberálna poslankyňa Corinne Lepageová priznala, že to bola veľmi ťažká diskusia, pretože v nej mali veľkú váhu ekonomické záujmy. Jej návrh správy dnes v prvom čítaní podporilo 356 poslancov, 327 poslancov bolo proti a 14 poslancov sa zdržalo hlasovania.

Podľa europoslancov by podiel biopalív prvej generácie (z potravinárskych plodín), nemal do roku 2020 presiahnuť šesť percent konečnej spotreby energie v doprave. Súčasná platná legislatíva stanovuje desaťpercentnú úroveň. Nové biopalivá, ktoré pochádzajú z morských rias alebo určitých typov odpadov, by mali predstavovať aspoň 2,5 percenta spotreby energie v doprave v roku 2020, dohodli sa poslanci EP.

Spravodajkyňa nezískala v prvom čítaní mandát na rokovania s Radou EÚ (členské štáty EÚ) rozdielom iba dvoch hlasov. Ministri členských štátov by mali prijať svoju spoločnú pozíciu. Ak sa bude líšiť od dnešného textu schváleného europarlamentom, bude nasledovať druhé čítanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies