Europoslanci schválili legislatívny návrh na urýchlenie odstraňovania teroristického obsahu z internetu

NETKY.SK • 29 Apríl 2021, 11:24 • 2 min
Europoslanci schválili legislatívny návrh na urýchlenie odstraňovania teroristického obsahu z internetu

EURÓPSKA ÚNIA - Európsky parlament v stredu schválil legislatívny návrh, ktorého cieľom je skomplikovať šírenie teroristického obsahu v online prostredí.

slovakia

left justify in out

Nové nariadenie, na znení ktorého sa už poslanci dohodli s ministrami členských štátov, sa bude vzťahovať na texty, obrázky, hlasové nahrávky či videá a živé prenosy, ktoré podnecujú, navádzajú alebo prispievajú k páchaniu teroristických trestných činov alebo nabádajú k účasti na činnosti teroristickej skupiny. Nové pravidlá  sa budú vzťahovať aj na online návody na výrobu a používanie výbušnín a strelných či iných zbraní za účelom terorizmu.

 

img

Nariadenie zaviaže poskytovateľov hostingových služieb v každej krajine únie odstrániť nahlásený teroristický obsah alebo k nemu aspoň znemožniť prístup do hodiny od prijatia príkazu na odstránenie od zodpovedného vnútroštátneho orgánu. Sankcie budú zadefinované vo vnútroštátnych predpisoch. Výška sankcie by sa pritom mala odvíjať od povahy porušenia pravidiel a veľkosti spoločnosti.

Výnimka sa bude týkať online obsahu zameraného na vzdelávanie alebo slúžiaceho na novinárske, umelecké či výskumné účely, prípadne na zvýšenie povedomia o terorizme. Takýto nebude považovaný za teroristický, a teda bude z pôsobnosti nových pravidiel vyňatý.

 

Prečítajte si tiež: Terorizmus môže ohroziť záujmy Slovenska a jej občanov v zahraničí, píše sa v bezpečnostnej stratégii


Internetové platformy nebudú nútené monitorovať alebo filtrovať všetok nimi nahrávaný obsah. Poskytovateľ hostingových služieb však bude nútený prijať opatrenia zabraňujúce propagácii teroristického obsahu, ak zodpovedné vnútroštátne orgány usúdia, že je takémuto obsahu vystavený. Rozhodnutie o povahe opatrení, prijatie ktorých by malo takýmto situáciám predchádzať, bude zodpovednosťou poskytovateľa služieb, používanie automatizovaných nástrojov však nebude povinné. Poskytovatelia služieb by tiež mali zverejňovať výročné správy na účely transparentnosti so zoznamom opatrení, ktoré prijali za účelom zastavenia šírenia teroristického obsahu.

„Teroristi verbujú, šíria propagandu a koordinujú útoky na internete. Dnes sme ustanovili efektívny mechanizmus umožňujúci členským štátom odstraňovanie teroristického obsahu maximálne do hodiny v celej Európskej únii. Pevne verím, že sme dosiahli dobrý výsledok, ktorý vyvažuje bezpečnosť a slobodu prejavu a vyjadrovania na internete, chráni legálny obsah a prístup k informáciám pre každého občana v EÚ a zároveň bojuje proti terorizmu prostredníctvom spolupráce a dôvery medzi štátmi,“ vyhlásil spravodajca Patryk Jaki.

Nariadenie vstúpi do platnosti v dvadsiaty deň po uverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Účinnosť nadobudne dvanásť mesiacov po vstupe do platnosti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona