Europoslanci: Rusko musí priznať, že sa angažuje v ukrajinskom konflikte

NETKY.SK • 10 Február 2015, 13:30 • 2 min
Europoslanci: Rusko musí priznať, že sa angažuje v ukrajinskom konflikte

ŠTRASBURG - Rusko musí priznať, že je zapojené do konfliktu na Ukrajine a rešpektovať platné medzinárodné zmluvy. To je hlavné posolstvo poslancov Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre zahraničné veci (AFET) pre šéfa Výboru pre medzinárodné záležitosti ruskej Štátnej dumy Alexeja Puškova.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Výzva odznela v pondelok večer počas poslaneckej rozpravy na úvod februárového plenárneho zasadnutia EP. Europoslanci sa Puškova v rámci diskusie pýtali aj na to, prečo Rusko nerešpektovalo svoju časť záväzkov v rámci septembrových dohôd z Minsku.
     

"Európsky parlament vždy považoval vzťahy s Ruskom za veľmi dôležité. Nechceme sa vrátiť do situácie minulého storočia keď sa znovu a znovu viedli vojny, ku sporom minulosti," povedal nemecký europoslanec a predseda výboru AFET Elmar Brok. A dodal, že ak boli nejaké "nedorozumenia" v súvislosti s krízou na Ukrajine, tieto nemôžu byť dôvodom pre útok na suverenitu inej krajiny.
     

Puškov počas diskusie s poslancami EP uviedol, že vojna na východe Ukrajiny môže byť dlhodobá a "s nízkou intenzitou", ale môže sa zároveň rozšíriť a potom bude predstavovať skutočne veľký problém pre európsku bezpečnosť. To by sa podľa jeho slov stalo ak by došlo k dodávkam zbraní zo strany USA pre ukrajinské vládne sily.
     

"Neexistuje žiadne vojenské riešenie tejto vojny," povedal Puškov, ktorý privítal mierový plán predložený nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.
     

Puškov zároveň dodal, že z hľadiska tohto mierového plánu, ktorý navrhuje politické riešenie konfliktu, kľúčová bude otázka oblastí na východe Ukrajiny. Táto oblasť podľa jeho slov "má mať osobitný štatút" a Ukrajina z tohto hľadiska "nemôže zostať unitárnym štátom".
     

"Donbas musí zostať súčasťou Ukrajiny, ale ľudia tam žijúci musia dostať záruky bezpečnosti," povedal Puškov poslancom europarlamentu. Navrhol, že v prípade ak EÚ a jej členské štáty zaručia dodržanie prímeria na strane ukrajinskej vlády, tak Rusko môže "vyvinúť svoj vplyv" na proruských povstalcov. 
     

Poslanci počas rozpravy zdôraznili zodpovednosť Ruska, ktoré má dostatočný vplyv na to, aby skoncovalo s násilím na Ukrajine. Mnohí kritizovali nedodržanie dohôd z Minsku a vyjadrili pochybnosti o tom, či nová dohoda, takzvaný "Minsk 2", bude odlišná od textu dohôd zo septembra 2014. 
     

Výbor AFET sa taktiež zaujímal, či existujú nejaké právne úpravy medzi Ruskom a separatistami ohľadom dodávok zbraní. Kritizovali tiež vládu v Moskve, že neplní svoje záväzky vyplývajúce z Budapeštianskeho memoranda z decembra 1994, v rámci ktorého sa Rusko zaviazalo rešpektovať územnú celistvosť Ukrajiny, a tiež, že nerešpektuje helsinský Záverečný akt Konferencie o bezpečnosti a spolupráci v Európe a iné medzinárodné zmluvy.
     

Poslanci EP sa zároveň kriticky vyjadrili na adresu Moskvy, že odmieta zaručiť prístup na územie Ruska poslancom Európskeho parlamentu. 
     

"Rusko musí priznať, že je súčasťou konfliktu, že došlo k anexii, že ruskí vojaci a ruské zbrane sú na Ukrajine," uviedol v závere diskusie Brok, podľa ktorého mier v Európe môže byť iba vtedy, ak budú dodržiavané pravidlá medzinárodného práva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies