Europoslanci podporili párovanie databáz voľných miest s cezhraničnými žiadosťami o prácu

NETKY.SK • 25 Február 2016, 14:54 • 2 min
Europoslanci podporili párovanie databáz voľných miest s cezhraničnými žiadosťami o prácu

BRUSEL - Európsky parlament (EP) dnes schválil legislatívny návrh, ktorý zefektívni fungovanie siete Európskych služieb zamestnanosti (EURES).

slovakia

left justify in out

Nové nariadenie, na ktorého texte sa vlani europoslanci dohodli s Radou (ministrami členských krajín EÚ), zlepší prepojenie databáz voľných pracovných miest, čo umožní ľahšie spárovanie ponúk s uchádzačmi. Tento návrh posilní aj postavenie sociálnych partnerov a rozšíri ponuku služieb poskytovaných mladým ľuďom a uchádzačom v cezhraničných regiónoch.

 

Portál EURES by mal v budúcnosti automaticky spárovať životopis uchádzača s vhodnými aktuálnymi pracovnými ponukami. Databáza celoúnijného portálu bude obsahovať všetky ponuky, ktoré zverejnia poskytovatelia verejných služieb zamestnanosti v jednotlivých členských štátoch.

 

"V niektorých krajinách EÚ vidíme vysokú mieru nezamestnanosti, inde však existujú dva milióny neobsadených pracovných miest v dôsledku nedostatku kvalifikovaných pracovníkov. Platforma EURES by v prvej fáze rozšírenia mala umožniť prístup k stovkám voľných pracovných miest," vysvetlil spravodajca legislatívneho návrhu a hlavný parlamentný vyjednávač, rakúsky europoslanec Heinz K. Becker. Dodal, že v EÚ ešte nebol takýto užívateľsky ústretový spôsob poskytovania podpory, a to najmä pre mladých uchádzačov o zamestnanie.

 

Služba automatického párovania vhodných pracovných ponúk so žiadosťami bude uchádzačom bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť k dispozícii bezplatne a prístup k nej bude zabezpečený aj pre osoby so zdravotným postihnutím. Diskriminácia v rámci ponúk súvisiaca napríklad s výškou odmeny za prácu či pracovnými podmienkami pre uchádzačov z rôznych štátov, bude neprípustná.

 

Parlamentní vyjednávači počas rokovaní s Radou presadili rozšírenie databázy tak, aby v jej rámci mohli získať členský status aj súkromné organizácie za predpokladu, že budú poskytovať služby zamestnancom aj zamestnávateľom. Zabezpečili tiež, aby sa povinnosť zverejňovať voľné pracovné miesta v databáze EURES-u nevzťahovala na učňovskú prípravu a stáže, ktoré sú súčasťou aktívnych politík trhu práce členských štátov.

 

Nariadenie schválené EP musí ešte formálne odobriť aj Rada ministrov EÚ. Účinnosť nadobudne dvadsať dní po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ, členské štáty však budú mať dva roky na jeho zavedenie do praxe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona