Europoslanci podporili navrhované kvóty na prerozdelenie migrantov: Pozrite sa, ako hlasovali tí naši

NETKY.SK • 10 September 2015, 18:08 • 2 min
Europoslanci podporili navrhované kvóty na prerozdelenie migrantov: Pozrite sa, ako hlasovali tí naši

ŠTRASBURG - Európsky parlament (EP) podporil dnes veľkou väčšinou plán predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera, ktorý počíta s prerozdelením celkovo 160.000 utečencov medzi členské krajiny EÚ.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej sa súhlas europarlamentu s Junckerovým návrhom očakával. Rozhodujúce slovo vo veci však budú mať samotné členské štáty Únie.

 

Ministri vnútra EÚ budú o navrhovanom rozdelení migrantov rokovať 14. septembra na zasadnutí v Bruseli pondelok. Viaceré krajiny východnej a strednej Európy už vyjadrili nesúhlas s myšlienkou povinného prerozdeľovania utečencov.

 

Nový balík opatrení z dielne EK znamená núdzovú relokáciu 120.000 utečencov z Grécka, Talianska a Maďarska do ostatných členských štátov na dobu dvoch rokov. Spolu s májovým návrhom na prerozdelenie 40.000 azylantov, o ktorom ešte členské štáty EÚ (Rada) stále nerozhodli, EK navrhuje premiestniť spolu 160.000 utečencov.

 

Slovensko by z počtu dodatočných 120.000 migrantov malo prijať 1502 utečencov. Ak sa k tomuto číslu priráta 785 migrantov z pôvodného májového návrhu, Slovensko by z celkového počtu 160.000 utečencov malo prijať celkovo 2287 osôb.

 

Takto hlasovali naši europoslanci:

 

Za povinné kvóty: Monika Flašíková Beňová (SMER-SD), Vladimír Maňka (SMER-SD), Boris Zala (SMER-SD), Miroslav Mikolášik (KDH), József Nagy (Most-Híd)

 

Proti povinným kvótam: Richard Sulík (SaS), Jana Žitňanská (NOVA), Branislav Škripek (OĽANO)

 

Zdržali sa: Monika Smolková (SMER-SD), Eduard Kukan (SDKÚ-DS), Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) a Anna Záborská (KDH), Pál Csáky (SMK).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona