Europoslanci opäť odmietli čierny zoznam krajín ústretových voči teroristom

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 15:38 • 2 min
Europoslanci opäť odmietli čierny zoznam krajín ústretových voči teroristom

BRUSEL - Dva vplyvné výbory Európskeho parlamentu (EP) v stredu opätovne odmietli čierny zoznam krajín, ktoré pomáhajú pri praní špinavých peňazí, umožňujú daňové úniky a financovanie terorizmu. Zoznam vypracovaný Európskou komisiou (EK) je podľa europoslancov príliš "obmedzený".

slovakia

left justify in out

Belgická televízna stanica RTBF dnes v tejto súvislosti pripomenula, že exekutíva EÚ minulý rok vypracovala predbežný zoznam krajín "ústretových" voči teroristom, ktorý bol zhodný zo zoznamom prezentovaným Finančnou akčnou skupinou (FATF). Ide o medzivládny orgán vytvorený v roku 1989, ktorý zahŕňa 34 členských krajín a dve regionálne organizácie a ktorý monitoruje opatrenia v boji proti praniu špinavých peňazí.

 

Europoslanci predbežný zoznam zamietli v januári z rovnakého dôvodu - bolo na ňom príliš málo krajín.

 

Európska komisia na čierny zoznam zaradila jedenásť krajín vrátane Afganistanu, Bosny a Hercegoviny, Iraku a Sýrie. Z predbežného zoznamu, ktorý bol aktualizovaný, vypadla Guyana, ale bola tam zaradená Etiópia.

 

Poslanci z Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné záležitosti a z Výboru pre hospodárske a finančné záležitosti odmietli čierny zoznam eurokomisie v pomere hlasov 61 proti a sedem za, 32 poslancov sa zdržalo hlasovania.

 

EK v súlade so smernicou EÚ o boji proti praniu špinavých peňazí je zodpovedná za vypracovanie zoznamu krajín, u ktorých sa predpokladá zvýšené riziko prania špinavých peňazí, daňových únikov a financovania terorizmu. Fyzické a právnické osoby z krajín na čiernom zozname čelia zvýšeným kontrolám pri podnikaní s partnermi v Únii.

 

Poslanci z oboch výborov skonštatovali, že EÚ by mala mať vlastný proces posudzovania krajín s vysokým rizikom prania špinavých peňazí a nespoliehať sa len na normy FATF. Proces výberu krajín Európskej komisie nebol podľa ich názoru dostatočne autonómny a upozornili, že exekutíva EÚ medzi sledované kritériá nezaradila niektoré daňové trestné činy, ktoré napomáhajú praniu špinavých peňazí.

 

Uznesenie parlamentných výborov má odporúčací charakter pre hlasovanie v pléne EP. Ak tento postoj podporí nadpolovičná väčšina europoslancov, návrh z dielne Európskej komisie bude zamietnutý.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies