Europoslanci odobrili ďalšie obchodné ústupky EÚ pre Ukrajinu

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 16:46 • 2 min
Europoslanci odobrili ďalšie obchodné ústupky EÚ pre Ukrajinu

BRUSEL/ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes v Štrasburgu odobrili ďalšie obchodné ústupky pre Ukrajinu, čo má podporiť hospodársky rozvoj tohto štátu.

slovakia

left justify in out

Európska únia na základe neformálnej dohody medzi ministrami členských krajín z júna tohto roka sa rozhodla ponúknuť Kyjevu ďalšie obchodné ústupky.

 

Europoslanci počas dnešnej rozpravy tento zámer odobrili a schválili väčšinu navrhovaných nových ústupkov, znížili však objem dodatočných kvót pre niektoré poľnohospodárske výrobky.

 

Kľúčové body nových návrhov určujú, že ročný dodatočný objem kvót paradajok bol znížený z 5000 ton (t) ročne na 3000 t ročne. Kvóta na pšenicu bola znížená zo 100.000 t na 65.000 t, kvóta na kukuricu zo 650.000 t na 625.000 t, v prípade jačmeňa je to zníženie z 350.000 na 325.000 t a pre močovinu, priemyselné hnojivo, nebudú platiť žiadne ďalšie kvótové preferencie, okrem tých, ktoré sú uvedené v rozsiahlej a komplexnej dohode o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou (DCFTA).

 

Poslanci zároveň upozornili, že boj proti korupcii sa stal jednou z hlavných podmienok udelenia preferenčného vývozu Ukrajine a po novom už aj zástupcovia priemyslu, nielen členské štáty Únie, môžu požiadať o správu o možných opatreniach na ochranu výrobcov v EÚ.

 

Nové obchodné koncesie pre Ukrajinu boli schválené 566 hlasmi za, 96 poslancov bolo proti a 28 sa zdržalo hlasovania.

 

Spravodajca EP pre Ukrajinu, poľský europoslanec Jaroslaw Walesa v tejto súvislosti uviedol, že EÚ ponúka Ukrajine a zároveň rieši obavy európskych poľnohospodárov.

 

"Poskytnutím nových ústupkov chceme podporiť prebiehajúce reformy, posilniť malé a stredné podniky a poskytnúť potrebný podnet na zvýšenie obchodných tokov. Dúfam, že to bude ekonomicky i politicky výhodné pre obyvateľov Ukrajiny," povedal Walesa.

 

Obchodná dohoda s Ukrajinou, ktorá je súčasťou asociačnej dohody EÚ-Ukrajina a ktorá sa uplatňuje od januára 2016, umožnila vzájomné otváranie trhov s tovarom a službami, pričom však EÚ rýchlejšie znižuje a ruší svoje obchodné bariéry pre Ukrajincov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies