Europoslanci odmietli poskytovanie údajov o pasažieroch úradom

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 08:00 • 2 min
Europoslanci odmietli poskytovanie údajov o pasažieroch úradom

BRUSEL - Európski poslanci v stredu zamietli plán na využívanie údajov o leteckých pasažieroch na boj proti terorizmu a organizovanému zločinu. Vyhlásenie Európskeho parlamentu hovorí, že návrh Európskej komisie (EK) zamietol parlamentný výbor pre občianske slobody.

slovakia

left justify in out

Letecké spoločnosti musia zostavovať zoznam cestujúcich (PNR), ktorý okrem mena obsahuje aj adresu, telefónne číslo a údaje o platobnej karte. EK ešte vo februári 2011 navrhla, aby aerolínie tieto údaje poskytovali úradom členských krajín EÚ za "účelom prevencie, vyšetrovania a potrestania vážnych a teroristických zločinov". Výbor pre občianske slobody návrh odmietol s tým, že jeho dôsledkami by sa malo zaoberať celé plénum Európskeho parlamentu.

EÚ už súhlasila, že tieto údaje budú poskytovať orgánom v USA, Kanade a Austrálii. Súbor informácií, ktoré musia leteckí dopravcovia odovzdávať o európskych cestujúcich, obsahuje základné osobné údaje požadované pri rezervácii leteniek, ale aj čísla použitých platobných kariet a ďalšie "citlivé" podrobnosti, ako sú požiadavky na špeciálny druh jedla alebo asistenciu. Tie by mohli odhaľovať napríklad rasový alebo etnický pôvod, vierovyznanie, zdravotný stav a sexuálnu orientáciu cestujúceho.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona