Europoslanci odmietli návrh na predĺženie licencie pre glyfosát o 10 rokov

NETKY.SK • 24 Október 2017, 16:26 • 2 min
Europoslanci odmietli návrh na predĺženie licencie pre glyfosát o 10 rokov

ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok odmietli iniciatívu Európskej komisie (EK), ktorá v júli tohto roku navrhla predĺženie licencie EÚ na herbicíd glyfosát o ďalších desať rokov.

slovakia

left justify in out

Europoslanci naopak žiadajú zaviesť úplný zákaz herbicídov na báze glyfosátu do decembra 2022, ako aj okamžité obmedzenia používania tejto chemikálie. Europoslanci v nelegislatívnom uznesení vyzvali exekutívu EÚ, aby koncom tohto roka neobnovila licenciu pre glyfosát a aby v období do piatich rokov bola táto látka úplne stiahnutá z európskeho trhu.

 

Podľa ich stanoviska v boji proti burine treba využívať biologické alternatívy, tzv. integrované systémy ochrany proti škodcom, ktoré sa v praxi osvedčili. Nezáväzné rozhodnutie poslancov EP predchádza stredajšiemu hlasovaniu v Stálom výbore Európskej komisie pre rastliny, zvieratá, potraviny a krmivá. Súhlas s návrhom EK však musí dať aj Rada (členské štáty), kde pre kvalifikovanú väčšinu je potrebné nájsť 16 z 28 krajín (65 percent populácie Únie). Krajiny ako Francúzsko, Rakúsko a Taliansko sú jasnými oponentmi desaťročného predĺženia licencie pre glyfosát. Ministri členských štátov budú o tejto záležitosti hlasovať v stredu na zasadnutí v Luxemburgu.

 

"Európsky parlament jasne vysvetlil, že glyfosát musí skončiť a navrhuje primerané prechodné obdobie pre poľnohospodárov. Stále existujú vážne otázky pokiaľ ide o bezpečnosť glyfosátu nielen pre ľudské zdravie, ale aj pokiaľ ide o jeho vplyv na živočíchy a rastliny," upozornila parlamentná politická frakcia Zelení/Európska slobodná aliancia v stanovisku pre médiá. Zelení upozornili, že ich skupina už roky tvrdo bojuje proti glyfosátu. V utorok sa väčšina poslancov EP rozhodla pripojiť sa k tejto kampani, keď 355 poslancov hlasovalo za, 204 boli proti a 111 sa zdržalo.

 

Glyfosát slúži ako širokospektrálny herbicíd, najmä proti burine, a používa sa po celom svete. Svetová zdravotnícka organizácia v roku 2015 označila glyfosát ako látku, ktorá pravdepodobne spôsobujú rakovinu, avšak najnovšie štúdie OSN dospeli k odlišným záverom. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) rovnako uvádza, že nezistil riziko vzniku rakoviny pri používaní tohto herbicídu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies