Europoslanci naprieč politickým spektrom kritizovali dohodu EÚ-Turecko

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 15:53 • 2 min
Europoslanci naprieč politickým spektrom kritizovali dohodu EÚ-Turecko

ŠTRASBURG - Plánovanú dohodu Európskej únie s Tureckom dnes sčasti ostro kritizovali poslanci Európskeho parlamentu v Štrasburgu, a to bez ohľadu na členstvo vo frakciách kontinentálneho zákonodarného zboru.

slovakia

left justify in out

Za schválenie dohody sa vyslovili v úvode rokovania holandská ministerka obrany Jeanine Hennisová-Plasschaertová v zastúpení úradujúcej predsedníckej krajiny únie a podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.


Europoslanci sa prakticky zhodne vyjadrovali proti spájaniu spoločného riešenia migračnej krízy s rokovaniami o vstupe Turecka do Európskej únie. Šéf frakcie európskych ľudovcov, člen bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) Manfred Weber síce rozhovory zásadne privítal, varoval však, že nejde o závislosť, ale o partnerstvo. EÚ podľa jeho slov nesmie dopustiť nátlak tureckej strany a mala by byť schopná sama si zabezpečiť vonkajšie hranice.


Potvrdil to aj líder frakcie socialistov Gianni Pittella z talianskej Demokratickej strany, ktorý podľa tlačovej agentúry DPA formuloval: "Táto dohoda nesmie byť čachrovaním na úkor utečencov."


Šéfka frakcie ľavicovo orientovaných strán Gabriele Zimmerová z nemeckej strany Ľavica pripomenula konflikt s Kurdmi na juhovýchode Turecka, kde Ankara od decembra začala s veľkou ofenzívou proti stúpencom mimo zákon postavenej Strany kurdských pracujúcich. "Uzatvárame dohodu s krajinou, ktorá je pripravená zabíjať ľudí na vlastnom území," vyhlásila.


Spolupredseda európskych zelených Philipe Lamberts z Belgicka upozornil, že namiesto uvalenia sankcií na Turecko pre porušovanie ľudských práv sa pred Ankarou rozvíja červený koberec.
Niekdajší belgický premiér Guy Verhofstadt v zastúpení európskych liberálov kritizoval s Tureckom dohodnuté vracanie migrantov z Grécka. "Považujem túto dohodu za krajne problematickú," vyhlásil a dodal, že kolektívne vracanie je v rozpore so ženevskou konvenciou o utečencoch. V podobnom duchu sa ešte v utorok vyslovil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona