Europoslanci dnes schválili rozpočet EÚ na rok 2014

NETKY.SK • 20 November 2013, 16:38 • 2 min
Europoslanci dnes schválili rozpočet EÚ na rok 2014

ŠTRASBURG - Európsky parlament (EP) dnes schválil rozpočet EÚ na rok 2014 a napravil rozpočtové schodky z roku 2013.

slovakia

left justify in out

Poslanci EP schválil rozpočet EÚ na rok 2014, ktorého konečná podoba vznikla na základe opakovaných rokovaní s Radou. Posledné kolo rokovaní sa uskutočnilo 12. novembra. Dohoda o budúcoročnom rozpočte únie predvída, že platby budú oproti pôvodnej pozícii Rady navýšené o 500 miliónov eur, na celkových 135,5 miliardy eur. Úroveň záväzkov bola stanovená na konečných 142,6 miliardy eur, čo je v súlade s návrhom rozpočtu, ktorý predložila Európska komisia (EK).

Minulotýždňová dohoda Rady a EP určila, že výpadky v platbách sa vyriešia ešte počas tohto fiškálneho roka a neprenesú sa do nového programovacieho obdobia. Pre europarlament to bola podmienka na schválenie viacročného finančného rámca na obdobie 2014 - 2020. Dlhodobý rozpočet schválili poslanci v utorok.

Europoslanci dnes tiež zaistili, že EÚ odškodní obete katastrofálnych záplav a sucha z rokov 2012 a 2013 a že priority EP v oblastiach ako zamestnanosť, výskum a inovácie, riadenie hraníc a humanitárna pomoc dostanú v roku 2014 zaslúžený priestor.

Utorňajší súhlas EP so sedemročným rozpočtom únie otvoril cestu pre jeho konečné hlasovania o jednotlivých programoch EÚ, z ktorých sa mnohé uskutočnia ešte tento týždeň. Ich schválenie je posledným krokom potrebným na to, aby nové programy mohli byť spustené včas, od 1. januára 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies