Europoslanci dnes rozhodli o zbavení imunity Le Penovej

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 13:46 • 2 min
Europoslanci dnes rozhodli o zbavení imunity Le Penovej

ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) počas dnešného hlasovania na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu rozhodli o zbavení poslaneckej imunity svojej kolegyne a predsedníčky francúzskej ultrapravicovej strany Národný front (FN) Marine Le Penovej. Dôvodom sú jej staršie vyjadrenia na adresu moslimských imigrantov vo Francúzsku.

slovakia

left justify in out

O možnosti pozbavenia imunity a následného trestného stíhania francúzskymi úradmi rozhodol 19. júna Výbor EP pre právne záležitosti. Poslanci tohto výboru tak vyšli v ústrety žiadosti prokurátora z Lyonu, ktorý chce francúzsku pravicovú političku postaviť pred súd za šírenie rasovej neznášanlivosti.

"Výsledok tohto hlasovania ma vôbec netrápi," uviedla v pondelok Le Penová pre francúzske médiá na adresu dnešného hlasovania v europarlamente. 

Le Penová sa môže pred súd dostať za slová, ktoré predniesla počas prejavu priaznivcov Národného frontu v decembri 2010, keď kritizovala organizovanie moslimských modlitieb v uliciach francúzskych miest, v tých oblastiach, kde nie sú žiadne mešity.

"Pre tých, ktorí radi hovoria o druhej svetovej vojne, môžeme hovoriť o okupácii nášho územia. Nie sú tu obrnené vozidlá ani vojaci, ale je to tiež obsadenie, ktoré znamená záťaž pre obyvateľstvo," uviedla líderka FN v decembri 2010.

Podpredseda FN Florian Philippot už začiatkom júna uviedol, že ide o politicky motivovaný útok na predsedníčku ich strany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies