Europoslanci chcú znížiť potravinový odpad o polovicu do roku 2030

NETKY.SK • 17 Máj 2017, 13:07 • 2 min
Europoslanci chcú znížiť potravinový odpad o polovicu do roku 2030

ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili uznesenie, v ktorom žiadajú odstránenie existujúcich prekážok pri darovaní potravín a odštartovanie kampane ozrejmujúcej rozdiel medzi minimálnou trvanlivosťou a dátumom spotreby. Cieľom je tiež znížiť objem potravinového odpadu v Európskej únii (EÚ) na polovicu do roku 2030.

slovakia

left justify in out

„V rozvinutých krajinách dochádza k plytvaniu potravinami zväčša na konci reťazca, pri distribúcii a spotrebe. Zodpovednosť za riešenie tohto problému má každý z nás," uviedla parlamentná spravodajkyňa Biljana Borzan. "Uznesenie požaduje koordinovanú politickú reakciu týkajúcu sa označovania, zodpovednosti a vzdelávania, nakoľko väčšina spotrebiteľov nerozumie presnému významu označení minimálna trvanlivosť a dátum spotreby. Zároveň by sme sa mali zaoberať nedostatkami súčasnej legislatívy, ktoré bránia darovaniu potravín," dodala Borzan.

Uznesenie vyzýva členské štáty na prijatie nevyhnutných opatrení, prostredníctvom ktorých by bolo možné dosiahnuť zníženie potravinového odpadu v EÚ do roku 2025 o 30 % a do roku 2030 o 50 % v porovnaní s úrovňou z roku 2014. Tento cieľ poslanci zakomponovali aj do legislatívneho návrhu o odpadoch, o ktorom EP hlasoval v marci. Objem ročného potravinového odpadu v EÚ v súčasnosti dosahuje približne 88 miliónov ton, čo predstavuje asi 173 kilogramov na obyvateľa.

Vnútroštátne orgány a všetky zainteresované organizácie musia podľa poslancov klásť väčší dôraz na vzdelávanie spotrebiteľov. Zamerať by sa pritom mali okrem iného na vysvetľovanie rozdielu medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby s cieľom obmedziť zbytočné plytvanie plne konzumovateľných potravín.

Európska komisia by podľa poslancov mala iniciovať zmeny v smernici o DPH, prostredníctvom ktorých by sa výslovne povolili daňové výnimky na darovanie potravín. Parlament tiež žiada, aby sa Fond európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby využíval vo väčšej miere aj na financovanie nákladov spojených so zberom, dopravu, skladovaním a distribúciou darovaných potravín.

„Plytvanie potravín je už celosvetový problém, ktorý sa prejavuje vo všetkých článkoch reťazca. Prináša plytvanie cennými a často obmedzenými zdrojmi a zvyšuje emisie CO2. Za kľúčovú považujem výchovu spotrebiteľa, aby sa znížilo plytvanie potravinami, pretože až 50 % požívateľných potravín sa každoročne vyhodí v domácnostiach," uviedla poslankyňa Monika Smolková. Podľa europoslanca Ivana Štefanca je jednou z ciest ako obmedziť objem potravinového odpadu podpora smart riešení pre obchody aj domácnosti, kde technológie dokážu racionalizovať spotrebu a sami upozorniť na blížiaci sa koniec trvanlivosti.

„V prvom rade potrebujeme zmeniť naše každodenné správanie, aby sme kupovali iba to, čo reálne zjeme. Podporujem všetky iniciatívy, ktoré dostanú nezávadné potraviny k tým, ktorí si ich nemôžu dovoliť kúpiť, ako sú verejné chladničky, alebo aplikácie upozorňujúce na nepredané jedlá v reštauráciách," uviedla europoslankyňa Jana Žitňanská.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona