Europoslanci chcú rozdeliť Google

NETKY.SK • 24 November 2014, 16:01 • 2 min
Europoslanci chcú rozdeliť Google

BRUSEL - Internetové spoločnosti podnikajúce v Európskej únii majú v budúcnosti oddeliť svoje vyhľadávacie služby od ostatných aktivít.

slovakia

left justify in out

Navrhujú to poslanci Európskeho parlamentu (EP), podľa ktorých opatrenie posilní súťaž na trhu služieb vyhľadávanie na internete. Spoločný návrh maj predložiť v utorok frakcie ľudovcov, socialistov a liberálov, ktoré disponujú v EP presvedčivou väčšinou a zákonodarcovia by o ňom mohli hlasovať vo štvrtok. Iniciatíva podľa agentúry Reuters odráža rastúcu nespokojnosť z dominancie americkej spoločnosti Google na internete. Rezolúcia nie je právne záväzná, jej prijatie by však podľa agentúry Reuters vystupňovalo tlak na novú Európsku komisiu (EK), aby v sporoch o zneužívanie pozície na trhu internetových služieb zaujala tvrdší postoj. 

 

Európska komisia vo februári prijala vylepšenú ponuku Google na ukončenie protimonopolného vyšetrovania, v rámci ktorej sa firma okrem iného zaviazala, že pri vyhľadávaní na internete bude okrem vlastných služieb výraznejšie zobrazovať aj odkazy na ponuky konkurentov. Európske regulačné úrady začali vyšetrovať Google v novembri 2010 na základe podnetu konkurentov, vrátane technologického gigantu Microsoft, ktorí firmu obvinili zo zneužívania dominantnej pozície v oblasti vyhľadávania na internete. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona