Europoslanci chcú právnu istotu pre rodičov s adoptovanými deťmi v celej EÚ

NETKY.SK • 2 Február 2017, 14:58 • 2 min
Europoslanci chcú právnu istotu pre rodičov s adoptovanými deťmi v celej EÚ

BRUSEL - Európska komisia (EK) by mala predložiť návrh legislatívnej úpravy, ktorá by členské štáty zaviazala automaticky vzájomne uznávať vnútroštátne osvedčenia o osvojení dieťaťa. Rozhodli o tom dnes poslanci Európskeho parlamentu v rámci miniplenárneho zasadnutia v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Europoslanci exekutívu EÚ vyzvali, aby takýto právny rámec pripravila so zreteľom na najlepší záujem dieťaťa. Zároveň odporúčajú aj zavedenie európskeho osvedčenia o osvojení, čo by malo proces automatického uznávania adopcií urýchliť.

 

Legislatívne uznesenie, ktoré EP prijal väčšinou hlasov, vyzýva eurokomisiu, aby predložila návrh pravidiel automatického celoeurópskeho uznávania vnútroštátnych adopcií. Ide o prípady, keď sú adoptívni rodičia a osvojené deti obyvateľmi toho istého členského štátu. Haagsky dohovor požaduje automatické uznávanie adopcií vo všetkých signatárskych štátoch, vrátane členských štátov EÚ, avšak len v prípadoch, keď adoptívni rodičia osvojeného dieťaťa pochádzajú z odlišných štátov.

 

Urýchleniu automatického uznávania vnútroštátnych adopcií inými krajinami EÚ pomôže podľa europoslancov práve zavedenie európskeho osvedčenia o osvojení.

 

"Vyzývame Európsku komisiu, aby podnikla kroky v oblasti uznávania domácich osvedčení o osvojení tak, aby mali rodiny s adoptovanými deťmi právnu istotu, aj keď sa presťahujú do iného členského štátu," uviedol spravodajca tohto uznesenia, poľský poslanec Tadeusz Zwiefka.

 

Europarlament v správe pre médiá upozornil, že rodiny, ktoré si osvojili dieťa vo svojom členskom štáte, dodnes narážajú na právne a administratívne prekážky v prípade, ak sa presťahujú do inej krajiny EÚ. S problémami sa stretávajú napríklad pri zápise osvojených detí do školy alebo v zariadeniach poskytujúcich zdravotnú starostlivosť.

 

Uznesenie sa týka iba vzťahu medzi adoptívnym rodičom a osvojeným dieťaťom. Eurokomisia sa musí návrhom EP zaoberať alebo zdôvodniť, prečo tak nemôže urobiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies