Europoslanci chcú posilniť ochranu detí pri medzinárodných rozvodoch a znížiť počet únosov

NETKY.SK • 19 Január 2018, 07:28 • 2 min
Europoslanci chcú posilniť ochranu detí pri medzinárodných rozvodoch a znížiť počet únosov

BRUSEL – Europoslanci chcú viac ochraňovať práva detí, ktorých rodičia sa rozvádzajú, pričom pochádzajú z rôznych členských krajín. Novela právnych predpisov, ktorú navrhli, má riešiť komplikovanú situáciu rodinných sporov v rámci Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Europarlament vo štvrtok schválil odporúčania k novelizácii týchto predpisov, ktorý má zlepšiť celý proces rozvodového konania a sporu o dieťa. Cieľom novely je posilnenie práv detí počas tohto obdobia. Po novom bude vypočuté aj dieťa špeciálne vyškoleným pracovníkom.

 

Úpravou legislatívy chcú europoslanci docieliť, aby sa posilnila pozícia dieťaťa a jeho záujmy, ktoré by mali byť vždy na prvom mieste. Častokrát totiž dochádza k únosom, keď jeden z rodičov odvezie dieťa do iného členského štátu.

 

Europoslanci by chceli zlepšiť aj vzájomnú výmenu informácii medzi krajinami EÚ a zlepšenie spolupráce medzi jednotlivými justíciami. Spor by mal vždy riešiť sudca zameraný na rodinné právo.

 

Tadeusz Zwiefka, poľský europoslanec, zdôrazňuje, že ak dôjde k sporom medzi partnermi, dieťa je ním zasiahnuté najviac a preto by bolo vhodné poskytnúť mu čo najväčšiu možnú ochranu. „Najmä vypočutie dieťaťa je kľúčovou otázkou, ktorá si zaslúži detailnú právnu úpravu,“ upozornil Zwiefka.

 

Úpravu zákona podporilo celkom 562 poslancov, 43 sa zdržalo a len 16 bolo proti návrhu. Keďže tento návrh získal potrebnú podporu, bude predložený Rade Európskej únie, ktorá rozhodne o jeho konečnom schválení.

 

V EÚ žije až 16-miliónov medzinárodných rodín, pričom každoročne podá žiadosť o rozvod až 140-tisíc z nich a dôjde k 1 800 únosom detí jedným z rodičov.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies