Europoslanci chcú na etiketách alkoholu obsah kalórií

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 14:40 • 2 min
Europoslanci chcú na etiketách alkoholu obsah kalórií

BRATISLAVA - Na etikete alkoholických nápojov by mal byť povinne uvádzaný obsah kalórií. Navrhujú to poslanci Európskeho parlamentu (EP).

slovakia

left justify in out

V uznesení, ktoré prijali ešte v stredu, vyzývajú Európsku komisiu, aby najneskôr v roku 2016 predložila príslušný legislatívny návrh. Informoval o tom tlačový atašé EP Ján Jakubov.

 

Poslanci tiež vyzvali komisiu, aby zvážila zavedenie celounijných varovaní, ktoré by spotrebiteľov upozorňovali na riziká konzumácie alkoholu počas tehotenstva ako aj na nebezpečenstvo vedenia vozidla pod vplyvom alkoholu. Zaoberať by sa podľa nich mala aj cezhraničným predajom alkoholu na internete. 

Apelujú aj na členské štáty, ktoré sa majú zamerať na mladých ľudí. Poslanci požadujú prísne presadzovanie vnútroštátnych právnych predpisov týkajúcich sa vekovej hranice pre konzumáciu alkoholických nápojov, monitorovanie vplyvu reklamy na alkohol na mladých ľudí a prijatie opatrení, ktoré obmedzia vystavovanie mladých ľudí takejto reklame. Krajiny by mali podľa poslancov EP organizovať kampane, aby zlepšili informovanosť o nebezpečenstvách nárazového nadmerného pitia alkoholu a to najmä pre mladistvých. Tiež by mali vyvíjať ďalšie úsilie, aby znižovali počet dopravných nehôd, ktoré sú spôsobené jazdou pod vplyvom alkoholu. 


Poslanci pripomínajú, že nadmerné pitie alkoholu má na svedomí približne 3,3 milióna ľudských životov ročne na celom svete, čo je 5,9-percentný podiel na všetkých úmrtiach. Vo vekovej skupine 20 až 39 rokov je to až na úrovni 25 percent všetkých úmrtí. Za úmrtia môžu najmä dopravné nehody, násilie alebo ochorenia pečene. Nadmerné pitie alkoholu tiež prispieva napríklad k vzniku rakoviny, cukrovky, obezity či kardiovaskulárnych ochorení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies