Europoslanci by mohli raz ročne predniesť správu v NR SR

NETKY.SK • 24 Apríl 2014, 08:53 • 2 min
Europoslanci by mohli raz ročne predniesť správu v NR SR

BRATISLAVA - Slovenskí poslanci v Európskom parlamente by raz za kalendárny rok mohli priamo v Národnej rade SR predniesť správu o svojej činnosti.

slovakia

left justify in out

V novele rokovacieho poriadku to navrhujú poslanci za OĽaNO Jozef Viskupič a Branislav Škripek. "Domnievame sa, že je potrebné vytvoriť priestor na to, aby europoslanci mali možnosť prezentovať svoje pôsobenie v Európskom parlamente, keďže v dôsledku prenesenia právomocí Slovenskej republiky na Európsku úniu má činnosť europoslancov vplyv na každodenný život každého jedného občana Slovenskej republiky," vysvetľujú poslanci obyčajných ľudí.

Vystúpenia slovenských europoslancov v NR SR by podľa Škripeka a Viskupiča zvýšili a zlepšili informovanosť verejnosti o práci poslancov v EP, posilnili vzájomnú väzbu medzi národnou radou a činnosťou europoslancov a zvýšili informovanosť národnej rady o činnosti europoslancov najmä vo vzťahu k uplatňovaniu zásady subsidiarity, ktorú poslanci Európskeho parlamentu môžu uplatňovať pri schvaľovaní právnych aktov Európskej únie. 

 

Poslanci za OĽaNO pripomínajú, že v predchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2009 mala Slovenská republika najnižšiu volebnú účasť zo všetkých krajín Európskej únie. Napriek účasti len 19,64 percenta však z viacerých prieskumov vyplýva, že vzťah Slovákov k Európskej únii, napríklad v porovnaní s Českou republikou, je omnoho pozitívnejší. Z prieskumov tiež podľa obyčajných vyplýva, že jedným z dôvodov nízkej účasti vo voľbách do Európskeho parlamentu je aj všeobecná neznalosť činnosti Európskeho parlamentu a jednotlivých poslancov Európskeho parlamentu. "Občania Slovenskej republiky často nedisponujú takmer žiadnymi informáciami o tom, čo v Európskej únii presadzujú a čo robia europoslanci, ktorých si ľudia zvolili vo všeobecných, rovných, priamych voľbách s tajným hlasovaním," vysvetľujú Škripek a Viskupič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies