Europoslanca Kovácsa z Jobbiku budú môcť vyšetrovať, ale nie zadržať

NETKY.SK • 13 Október 2015, 13:17 • 2 min
Europoslanca Kovácsa z Jobbiku budú môcť vyšetrovať, ale nie zadržať

BUDAPEŠŤ - Maďarského europoslanca Bélu Kovácsa, ktorý v Európskom parlamente zastupuje ultrapravicovú stranu Jobbik a čelí podozreniu zo špionáže, budú môcť podrobiť vyšetrovaniu, nebude ho však možné zadržať.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z rozhodnutia Výboru pre právne veci EP, ktorý v pondelok schválil návrh prezentovaný v pléne. O zrušení Kovácsovej imunity píše dnes maďarský spravodajský server Kitekinto.hu.

 

Europoslanec József Szájer, ktorý v EP zastupuje maďarskú vládnu stranu Fidesz a je jediným maďarským europoslancom vo výbore pre právne veci (JURI), oznámil, že EP prijme konečné rozhodnutie o zrušení imunity Kovácsa v stredu 14. októbra.

 

Szájer pripomenul, že ak europoslanec Kovács zostane bez imunity, jeho prípad, ktorý pritiahol veľkú mediálnu pozornosť, sa môže dostať pred súdnu inštanciu.

Podľa Kitekinto.hu maďarský účastník rokovania výboru Péter Niedermüller zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov - nominant Demokratickej koalície - serveru uviedol, že poslanci výboru týmto rozhodnutím chceli prispieť iba k tomu, aby Kovácsov prípad bol vyšetrený; k otázke jeho viny však nedokázali zaujať postoj. Navrhli tak len pozastavenie jeho poslaneckej imunity, nie však štatút poslanca, bez ktorého by Kovácsa maďarské orgány zadržali.

Kovácsa podozrievajú z toho, že sa pravidelne a v tajnosti stretával s ruskými diplomatmi v Bruseli a každý mesiac navštívil Moskvu. Obvinený poslanec poprel všetky obvinenia, ktoré boli proti nemu vznesené a tvrdil, že stretnutia s diplomatmi boli súčasťou jeho práce europoslanca.

 

Maďarský generálny prokurátor Péter Polt v roku 2014 požiadal predsedu EP Martina Schulza, aby zbavil Kovácsa poslaneckej imunity pre podozrenie, že tento člen Jobbiku vykonával špionáž v inštitúciách EÚ v prospech Ruskej federácie. Avšak na jarnom vypočutí Polt pred výborom EP, odvolávajúc sa na štátne tajomstvo, nedokázal uviesť nijaké fakty, ktoré by vyvrátili odmietavý postoj europoslanca za Jobbik.

 

Niedermüller v tejto súvislosti povedal, že členovia výboru sa za týchto okolností domnievali, že maďarského europoslanca podozrievaného zo špionáže by nedokázali s pokojným svedomím "úplne vydať", ale na druhej strane nechceli ani brániť tomu, aby prebehlo vyšetrovanie jeho prípadu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona