Europol zakročil proti praniu špinavých peňazí z obchodu s kokaínom

NETKY.SK • 13 Apríl 2023, 17:30 • 2 min
Europol zakročil proti praniu špinavých peňazí z obchodu s kokaínom

BRUSEL - Policajný úrad EÚ Europol vo štvrtok oznámil, že podporil spoločné vyšetrovanie belgickej federálnej polície a španielskej Civilnej gardy, vďaka ktorému sa poradilo narušiť rozsiahly systém prania špinavých peňazí pochádzajúcich z obchodovania s kokaínom.

slovakia

left justify in out

Zločinecká sieť, ktorú tvorili marockí, španielski a belgickí štátni príslušníci, "preprala" už najmenej 180 miliónov eur nelegálnych príjmov pochádzajúcich z obchodovania s kokaínom, dovážaným cez európske prístavy a letiská. Pôsobila v Belgicku a svoju činnosť rozšírila aj do Holandska, Španielska, Južnej Ameriky a Dubaja. Jej členovia podľa Europolu vytvorili na pranie špinavých peňazí komplexný a profesionálny systém. Počas marcovej koordinovanej akcie zatkli orgány činné v trestnom konaní piatich podozrivých v Belgicku a ďalšieho podozrivého v Španielsku a zhabali rôzny majetok pochádzajúci z trestnej činnosti.

 

Zločinecká sieť sa spoliehala na investície do kryptomien a distribúciu hotovosti prostredníctvom nelegálneho bankového systému. Hlavnou metódou prania špinavých peňazí boli investície do luxusných realitných projektov v EÚ, ako aj v niekoľkých marockých mestách. Výsledky spoločnej operácie viedli k zatknutiu šiestich osôb v Belgicku a Španielsku, zadržaniu 1,2 milióna eur v kryptomenách a 50.000 eur v hotovosti, zaistenia siedmych nehnuteľností, jedného luxusného auta, ako aj drahých hodiniek a šperkov. Zhabaných bolo tiež 23 telefónov, tri bezpečnostné schránky a stroj na počítanie peňazí.

 

img

 

Orgány činné v trestnom konaní sa týmto prípadom začali zaoberať v októbri 2021 po analýze dešifrovaných správ zo služby SKY ECC, ktoré poukázali na činnosť rozsiahlej zločineckej siete dovážajúcej kokaín. Následné vyšetrovanie odhalilo veľké množstvo tejto drogy, ktorá sa pašovala z juhoamerických prístavov do niekoľkých prístavov a letísk v Európe. Členom gangu sa podarilo doviezť niekoľko ton kokaínu a predať ho s obrovským ziskom.

 

Europol od marca 2022 poskytoval vyšetrovateľom tohto prípadu analytickú a operačnú podporu. V rámci tejto spolupráce bola zriadená napríklad operačná pracovná skupina na boj proti zločineckým organizáciám fungujúcim ako "podzemné banky", ktoré financujú trestnú činnosť a zaisťujú pranie nezákonných ziskov. Europol okrem toho poskytol špecialistu na pranie špinavých peňazí ako aj analytika a experta na kryptomeny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies