Europol varuje: Päťtisíc európskych bojovníkov v Sýrii predstavuje hrozbu

NETKY.SK • 14 Január 2015, 07:51 • 2 min
Europol varuje: Päťtisíc európskych bojovníkov v Sýrii predstavuje hrozbu

LONDÝN - Šéf európskeho policajného úradu Europol Rob Wainwright dnes vyhlásil, že kontinent čelí najväčšej bezpečnostnej hrozbe za posledných vyše desať rokov. Riaditeľ Europolu uviedol, že až 5000 Európanov, ktorí sa pridali do bojov v Sýrii, predstavuje riziko pre ich domovské krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Wainwright zopakoval varovanie šéfov špionážnych služieb a niektorých politických lídrov po minulotýždňových krvavých útokoch islamských militantov v Paríži, že európske bezpečnostné služby trápia "medzery v možnostiach", čo môže ich krajiny vystaviť riziku.
      

"Je to určite najvážnejšia teroristická hrozba, akej Európa čelí od 11. septembra 2001," povedal Wainwright výboru britského parlamentu a na mysli mal teroristické útoky z 11. septembra 2001 v USA. Mnoho európskych krajín je v stave vysokej pohotovosti po minulotýždňových útokoch islamských radikálov na satirický týždenník Charlie Hebdo a kóšer supermarket v Paríži, pri ktorých zahynulo 17 ľudí. Francúzsko tiež plánuje rozmiestniť 10.000 vojakov.
      

Európski bezpečnostní predstavitelia už dlho varujú, že zradikalizovaní bojovníci vracajúci sa zo Sýrie predstavujú hrozbu, a  šéf Europolu informoval, že 3000-5000 občanov Európskej únie sa môže vrátiť domov s úmyslom podniknúť operácie podobné parížskym útokom.

 

Riaditeľ Europolu uviedol britským zákonodarcom, že jeho úrad zostavil databázu 2500 podozrivých. Wainwright takisto varoval pred rizikom spiacich buniek. Poukázal aj na to, že dvaja útočníci na satirický týždenník Charlie Hebdo - bratia Cherif a Said Kouachiovci - odcestovali v roku 2011 do Jemenu na výcvik.
      

"Problém, ktorým sa v týchto dňoch zaoberáme, sa netýka len Sýrie a Iraku. Týka sa aj iných teroristických sietí po celom svete - napríklad v Afrike, na Arabskom polostrove - ktoré sú napojené na al-Káidu a podnikajú aktivity v jej štýle," dodal Wainwright. Riaditeľ povedal, že Europol odovzdal francúzskej polícii po parížskych útokoch "60 naliehavých tipov a stôp".
      

Britský premiér David Cameron sľúbil, že bezpečnostným a špionážnym službám poskytne právomoci na sledovanie internetovej komunikácie. Premiér tak reagoval na výzvy šéfov spravodajských služieb.
 Wainright upozornil, že veľmi dobre zašifrovaná online komunikácia bola až doteraz prakticky mimo dosahu právomocí bezpečnostných zložiek a justície. "Realita je dnes taká, že bezpečnostné úrady nemajú podľa môjho názoru potrebné možnosti naplno chrániť spoločnosť pred týmto druhom hrozieb," vysvetlil šéf Europolu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies