Europol rozoslal "letné pohľadnice" s najhľadanejšími zločincami na úteku

NETKY.SK • 4 August 2017, 17:02 • 2 min
Europol rozoslal "letné pohľadnice" s najhľadanejšími zločincami na úteku

BRUSEL - Europol, policajná agentúra EÚ, dnes oznámil, že policajné úrady naprieč európskymi štátmi rozoslali "letné pohľadnice" s fotografiami a menami nebezpečných zločincov na úteku.

slovakia

left justify in out

"Ich presné adresy sú pre nás stále neznáme. Pomôžete nám ich nájsť?" uvádza sa na nich.

Europol vo výzve pre občanov členských krajín EÚ uviedol, že kým si v lete väčšina ľudí snaží nájsť čas na zaslúžený oddych, zločinci si "neberú dovolenku", pričom prázdninové destinácie sa osvedčili ako obľúbené úkryty pre zločincov na úteku.

 

"Vaše informácie môžu byť životne dôležité pre dolapenie niektorých z najhľadanejších európskych zločincov na úteku," uvádza sa v dokumente Europolu, ktorý túto výzvu zdieľa s národnými policajnými orgánmi a Európskou sieťou tímov aktívne pátrajúcich po osobách na úteku (ENFAST). Europol upozornil, že zoznam najhľadanejších kriminálnikov na úteku je dostupný na stránke www.eumostwanted.eu/summercampaign. Ide o zoznam zločincov, ktorí spáchali závažné trestné činy v 21 krajinách EÚ a v prípade ktorých tradičné vyšetrovacie metódy zatiaľ neviedli k ich dolapeniu. Europol predpokladá, že väčšina z nich sa skrýva v inej krajine ako v tej, kde sa spáchali trestný čin.

 

Internetová pohľadnica zo Slovenska upozorňuje na hľadaného Mariána Štajgára (37), ktorý je stíhaný za vraždu a vážne ublíženie na zdraví. Policajná agentúra EÚ upozornila Európanov, že aj vďaka šíreniu "pohľadníc" s portrétmi a menami zločincov môžu prispieť k poskytnutiu cenných informácií a dolapeniu nebezpečných zločincov. "Čím viac sa tieto pohľadnice zobrazia, tým je väčšia možnosť, že polícia týchto zločincov nájde a dá ich za mreže", uvádza sa vo výzve Europolu.

 

Doteraz sa vyhľadávanie zločincov za pomoci verejnosti ukázalo ako veľmi úspešné. Od spustenia stránky www.eumostwanted.eu začiatkom roka 2016 túto doménu navštívilo viac ako 2,5 milióna návštevníkov a aj takto získané informácie viedli k zadržaniu 36 zločincov z kategórie tých najhľadanejších. Jedenásti z nich boli zatknutí priamo vďaka informáciám poskytnutých verejnosťou cez platformu "EU Most Wanted". Štyria zločinci na úteku sa úradom vzdali sami potom, ako sa objavili na tomto zozname.

(spravodajca TASR Jaromír Novak) dod

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies