Europol požaduje prísnejšie kontroly bankových transakcií v krajinách EÚ

NETKY.SK • 6 September 2017, 07:13 • 2 min
Europol požaduje prísnejšie kontroly bankových transakcií v krajinách EÚ

BRUSEL - Európsky policajný úrad (Europol) v utorok vyhlásil, že požaduje prísnejšie kontroly bankových transakcií v členských krajinách Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Konať sa takto rozhodol na základe správy, ktorá naznačila, že väčšina prípadov prania špinavých peňazí v Únii zostáva nepreverená aj napriek signálom zo strany bánk.

 

Európske banky nahlásili v roku 2014 (čo je posledný rok, za ktorý sú k dispozícii takéto údaje) takmer milión podozrivých prevodov súvisiacich s praním špinavých peňazí. Išlo pritom o 17 percent vyšší počet než v roku 2013 a až o 66-percentný nárast voči roku 2006.

 

Europol upozornil, že z nahlásených podozrivých prevodov sa vyšetrovalo iba desať percent. Len v Taliansku sa suma, ktorú podľa Europolu predstavovali podozrivé finančné transakcie, vyšplhala v roku 2014 na 164 miliárd eur.

 

Riaditeľ Europolu Rob Wainwright v tejto súvislosti spresnil, že išlo o prevody peňazí pochádzajúcich hlavne z obchodovania s drogami. Dodal, že dochádza k nárastu počtu organizácií zameraných na pranie špinavých peňazí, ktoré si dokonca účtujú poplatky za svoje služby.

 

"Obchodovanie s drogami je stále najväčším sektorom trestnej činnosti. Tieto peniaze sa musia dostať do systému. Používajú sa na financovanie životného štýlu zločincov," vysvetlil Wainwright.

 

Správa Europolu upozornila, že dve tretiny podozrivých transakcií súvisiacich s praním špinavých peňazí v Európe pochádzali v roku 2014 zo Spojeného kráľovstva a Holandska. To sa dá vysvetliť existenciou dvoch hlavných finančných centier v Londýne a Amsterdame. V Británii bolo v roku 2014 hlásených viac ako 350-tisíc podozrivých prípadov (takmer o 66 percent viac ako v roku 2006), zatiaľ čo v Holandsku to bolo 277-tisíc prípadov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies