Európe vraj stále hrozí návrat krízy

NETKY.SK • 14 September 2013, 18:52 • 2 min
Európe vraj stále hrozí návrat krízy

VIEDEŇ - Regulácia bánk je síce prísnejšia ako kedysi, ale bankový sektor sa ešte stále úplne nedostal z krízy.

slovakia

left justify in out

Európsku ekonomiku stále ohrozujú riziká vzniku ďalšej finančnej krízy. Informovala o tom agentúra APA.

Aj päť rokov po krachu americkej investičnej banky Lehman Brothers existuje riziko, že sa bude opakovať vývoj, ktorý viedol k najväčšej finančnej a hospodárskej kríze v povojnovom období, uviedol šéf viedenského ekonomického inštitútu Wifo Karl Aiginger. Upozornil, že hospodárske štruktúry sa stále adekvátne nezmenili, nezamestnanosť je vysoká, výkon európskej ekonomiky je stále nižší ako pred krízou. Na porovnanie, hrubý domáci produkt (HDP) je 5 % nad predkrízovou úrovňou.

Regulácia bánk je síce prísnejšia ako kedysi, ale bankový sektor sa ešte stále úplne nedostal z krízy. Musí sa zbaviť rizikových aktív a viac investovať do reálnej ekonomiky. Okrem toho ešte stále nefunguje plánovaná banková únia, v ktorej rámci dohľad na bankami v eurozóne prevezme Európska centrálna banka (ECB).

Aiginger varoval pred "zmäkčením" bankovej únie. "Banková únia je absolútne základná, pretože kompetenciu na zatváranie bánk má len vyššia inštancia." Podľa neho v Európe je stále príliš veľa bánk. "Avšak národné dohľady nemôžu zasiahnuť, pretože banky sú politicky veľmi silné."

Šéf Wifo okrem toho podporuje zavedenie dane z finančných transakcií na rizikovejšie obchody. Zatiaľ však neprišlo k politickej dohode a finančný sektor dennodenne proti nej lobuje. Politikom sa podľa Aigingera na prvý pohľad nedarí obmedziť špekulácie vo finančnom sektore, čo má za následok negatívny vplyv na tvorbu pracovných miest a ekonomiku.

Aiginger považuje diskusiu o spoločných európskych dlhopisoch, takzvaných eurobondoch, za nevyhnutnú vzhľadom na európsku krízu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies