Europarlament zrušil na žiadosť francúzskych súdov imunitu Mariny Le Penovej

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 16:43 • 2 min
Europarlament zrušil na žiadosť francúzskych súdov imunitu Mariny Le Penovej

BRUSEL/ŠTRASBURG - Európsky parlament (EP) zrušil dnes poslaneckú imunitu francúzskej europoslankyne a šéfky Národného frontu (FN) Marine Le Penovej. Stalo sa tak na žiadosť francúzskej justície v prípade týkajúcom sa ohovárania.

slovakia

left justify in out

Poslanci skonštatovali, že neexistuje žiaden dôvod domnievať sa, že súdne konanie vo Francúzsku je motivované úmyslom podkopať parlamentnú alebo politickú činnosť Le Penovej, a preto hlasovali zdvihnutím ruky za zrušenie imunity.

 

Le Penová, sa ktorá tento rok neúspešne uchádzala o post francúzskeho prezidenta, je obvinená z ohovárania starostu mesta Nice Christiana Estrosiho, ktorého nepriamo obvinila z napomáhania džihádistom. V máji 2015 na jeho adresu uviedla, že je financovaný Úniou islamistických organizácií vo Francúzsku (UOIF), premenovanou na "Moslimovia z Francúzska", ktorá zoskupuje okolo 250 konzervatívnych moslimských združení.

 

Dnešný postup zbavenia imunity nemá nič spoločné s ďalšou žiadosťou francúzskych súdov, ktoré žiadajú o pozbavenie poslaneckej imunity Le Penovej pre údajné fiktívne zamestnávanie poslaneckých asistentov. Tí poberali plat od Európskeho parlamentu, ale vykonávali činnosť len v prospech Národného frontu. Táto žiadosť je momentálne predmetom právnej analýzy europarlamentu.

 

V stredu Európsky parlament zrušil poslaneckú imunitu aj jej otcovi. Jean-Marie Le Pen, čestný predseda FN, je obvinený francúzskou justíciou z verejného ohovárania s rasistickým charakterom, pretože v auguste 2009 vyhlásil, že 90 percent rôznych druhov trestnej činnosti sa dopúšťajú buď imigranti, alebo osoby pochádzajúce z prisťahovalectva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies