Europarlament žiada reformu súdnictva v Albánsku a fungujúci právny štát v Bosne a Hercegovine

NETKY.SK • 15 Február 2017, 15:55 • 2 min
Europarlament žiada reformu súdnictva v Albánsku a fungujúci právny štát v Bosne a Hercegovine

BRATISLAVA - Európsky parlament dnes schválil dve nelegislatívne uznesenia, ktoré hodnotia reformné úsilie Albánska a Bosny a Hercegoviny za rok 2016. Albánsko by podľa poslancov malo urýchliť reformu súdnictva, ktorá je kľúčová pre začatie prístupových rokovaní krajiny s EÚ. Bosnu a Hercegovinu poslanci vyzvali na prekonanie etnických a politických sporov a využitie procesu posudzovania jej žiadosti o pristúpenie k EÚ na preukázanie funkčnosti a jednoty krajiny.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala tlačová atašé Európskeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak, podľa slovenského europoslanca Eduarda Kukana (EPP) obe krajiny napredujú v eurointegrácii svojim tempom.

 

„Je dôležité vyjadriť podporu tomuto procesu a v oboch prípadoch sa zamerať na plnenie reforiem. V Albánsku dúfame v otvorenie prístupových rokovaní, ostáva pred nimi implementácia justičnej a volebnej reformy podľa odporúčaní OBSE," uviedol slovenský exminister zahraničných vecí s tým, že v Bosne a Hercegovine (BaH) sa treba sústrediť na reformnú agendu. Podľa Ivana Štefanca (KDH, EPP) popri riešení iných geopolitických výziev nesmie Európa zabúdať na región Balkánu, ktorý je osobitne citlivý. „Stabilitu a bezpečnosť v týchto krajinách môžeme udržať len pokračovaním spolupráce a implementovaním európskych štandardov," dodal Štefanec.


Albánsko je od leta 2014 kandidátskou krajinou na pristúpenie k EÚ a od tohto momentu dosahuje neustály pokrok. Prijatie rozsiahlej súdnej reformy je míľnikom na ceste Albánska k pristúpeniu k EÚ a začlenenie sa medzi moderné krajiny. Obmedzenie korupcie a organizovaného zločinu je podľa spravodajcu uznesenia Knuta Fleckensteina (S&D) nevyhnutné pre každodenný život v Albánsku. „Napriek tomu by sme však nemali zas a znovu odkladať rozhodnutie o začatí prístupových rokovaní," uviedol Fleckenstein.

 

EP privítal pokrok Albánska v reformách súvisiacich s EÚ a pokračujúce úsilie Tirany zamerané na hĺbkovú reformu súdnictva v krajine. Vylúčenie páchateľov trestných činov z verejných funkcií, ochrana oznamovateľov korupcie a plány na zavedenie opätovného hodnotenia a preverovania sudcov, prokurátorov a právnych poradcov sú podľa poslancov krokmi správnym smerom. Plénum však stále znepokojuje selektívne uplatňovanie spravodlivosti v krajine, korupcia, celková dĺžka súdnych konaní a politické zasahovanie do vyšetrovania a súdnych prípadov.


Uznesenie k Albánsku, ktoré poslanci schválili pomerom hlasov 546 (za): 85 (proti): 62 (zdržalo sa), zdôrazňuje, že hmatateľný pokrok pri zavádzaní komplexnej reformy súdnictva a zintenzívnení boja proti organizovanému zločinu a korupcii, ako aj usporiadanie slobodných a spravodlivých volieb v júni 2017, budú kľúčové pre napredovanie procesu pristúpenia krajiny k EÚ a začatie prístupových rokovaní.


Bosna a Hercegovina vo februári 2016 predložila oficiálnu žiadosť o pristúpenie k EÚ a v decembri jej Európska komisia zaslala s tým súvisiaci dotazník.

 

Spravodajca uznesenia Cristian Dan Preda (EPP) uviedol, že BaH dosiahla značný pokrok. „Veľmi dúfame, že komisia čoskoro oznámi, že Bosna a Hercegovina získala štatút kandidátskej krajiny. Musíme povzbudiť miestne orgány, aby zotrvali na ceste reforiem, pre ktorú sa rozhodli v roku 2015 tak, aby sa Bosna a Hercegovina mohla stať efektívnou, inkluzívnou a demokratickou krajinou založenou na princípoch právneho štátu," dodal Dan Preda.

 

Europarlament zdôraznil, že EÚ je odhodlaná naďalej podporovať perspektívu členstva BaH v únii, jej územnú celistvosť a jednotu. Poslanci vyzvali orgány krajiny na všetkých úrovniach, aby využili proces posudzovania ich žiadosti o členstvo v EÚ a dokázali, že BaH je funkčným štátom. Snahy vlády Republiky srbskej o vytvorenie paralelných komunikačných kanálov s komisiou považujú poslanci za neprijateľné. Parlament vyzval Bosnu a Hercegovinu na zachovanie súčasného tempa reforiem s cieľom pretvoriť krajinu na efektívny a funkčný štát založený na zásadách právneho štátu, ktorý zaručuje rovnosť a demokratické zastúpenie všetkých štátotvorných národov a občanov.


Uznesenie, ktoré plénum schválilo pomerom hlasov 496 (za): 132 (proti): 67 (zdržalo sa), tiež vyjadruje poľutovanie nad tým, že deklarovaný politický záväzok boja proti korupcii nepriniesol konkrétne výsledky. Poslanci zdôraznili potrebu účinnej kontroly financovania politických strán a volebných kampaní, transparentného zamestnávania vo verejnom sektore a odstránenie korupcie pri verejnom obstarávaní.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies