Europarlament vyzval na zastavenie útokov na civilné ciele v Sýrii

NETKY.SK • 6 Október 2016, 16:20 • 2 min
Europarlament vyzval na zastavenie útokov na civilné ciele v Sýrii

BRUSEL/ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vyzvali dnes všetkých aktérov konfliktu v Sýrii, aby prestali útočiť na civilné obyvateľstvo, a odsúdili nedávne útoky na tamojšie nemocnice a humanitárny konvoj. Na členov tzv. podpornej skupiny pre Sýriu apelovali, aby obnovili mierové rokovania.

slovakia

left justify in out

Europarlament označil útoky na civilné obyvateľstvo, nemocnice, humanitárny konvoj a sklad Červeného polmesiaca v Sýrii za vojnové zločiny a žiada potrestanie vinníkov. Takisto vyzval najmä Rusko a sýrsku vládu, aby zastavili útoky na civilnú infraštruktúru.

 

Europoslanci rovnako požadujú obnovenie mierových rokovaní a dosiahnutie politického riešenia ozbrojeného konfliktu v Sýrii. Európska únia by mala podľa nich zohrávať výraznejšiu úlohu pri sprostredkovaní mierovej dohody.

 

Dianie v Sýrii znepokojuje aj slovenských europoslancov. Branislav Škripek (OĽaNO-NOVA) si myslí, že EÚ "by mala Sýrčanom pomôcť, aby sa z nich nemuseli stávať utečenci". Podľa Ivana Štefanca (KDH) sýrska občianska vojna dosahuje rozmery humanitárnej katastrofy a ruská armáda k tomu výrazne prispieva. Navrhuje vytvorenie humanitárnych koridorov.

 

EP svoj postoj k situácii v Sýrii zhrnul v nelegislatívnom uznesení, za ktoré zahlasovalo 508 z 614 prítomných europoslancov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies