Europarlament sprísňuje tresty za počítačovú kriminalitu

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 15:36 • 2 min
Europarlament sprísňuje tresty za počítačovú kriminalitu

BRATISLAVA - Páchateľov počítačovej kriminality čakajú prísnejšie tresty. Vyplýva to zo smernice, ktorú vo štvrtok schválil Európsky parlament. Jej cieľom je posilnenie prevencie voči kyberútokom a spolupráce medzi policajnými a súdnymi zložkami.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej informuje Jana Bolgáčová z informačnej kancelárie EP na Slovensku, navrhovaná smernica ukladá členským štátom stanovenie hornej hranice trestnej sadzby na aspoň dva roky odňatia slobody pre zločiny protiprávneho prístupu alebo zásahu do informačných systémov, protiprávneho zásahu do údajov, protiprávneho zachytávania údajov alebo úmyselnej výroby a predaja nástrojov za účelom páchania týchto zločinov. Smernica nestanovuje sankcie pre menej závažné protiprávne činy. 

Za napadnutie prostredníctvom takzvaných botnetov, ktoré umožňujú získanie diaľkovej kontroly nad veľkým počtom počítačov prostredníctvom ich napadnutia škodlivým softvérom formou cielených počítačových útokov, by mali podľa smernice hroziť najviac tri roky odňatia slobody. Za útok na elektrárne, vládne siete alebo ďalšiu kritickú infraštruktúru si podľa smernice môžu počítačoví kriminálnici vo väzení posedieť až päť rokov. 

Ak si hackera zaplatí firma, aby v jej páchal trestnú činnosť, hrozí jej vylúčenie z nároku na štátne dávky a pomoc, ale aj dočasný, či trvalý zákaz výkonu obchodnej činnosti a zatvorenie prevádzok. "Členské štáty v snahe posilniť cezhraničnú policajnú spoluprácu zriadia na svojom území kontaktné miesta, ktoré budú v prípade naliehavých žiadostí o pomoc pri kybernetickom útoku schopné zareagovať do ôsmich hodín," dodala Bolgáčová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies