Europarlament: Slovensko by malo uznať Kosovo ako nezávislý štát

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 14:03 • 2 min
Europarlament: Slovensko by malo uznať Kosovo ako nezávislý štát

BRATISLAVA - Spravodajkyňa Európskeho parlamentu pre Kosovo Ulrike Lunacek vyzvala päť členských štátov, medzi nimi aj Slovensko, aby uznali Kosovo ako nezávislý štát.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom Ivana Janíková-Stavrovská z Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Stano, Slovensko chápe uznesenie EP ako legitímne vyjadrenie názoru časti europoslancov. "Vzhľadom na demokratickú povahu európskych inštitúcií, v ktorých má každá krajina, resp. poslanecká skupina právo na vyjadrenie vlastného názoru, nemá toto uznesenie žiadny záväzný charakter pre vládu SR," uviedol Stano.

 

Ako informovala Janíková-Stavrovská, EP privítal koniec šesťmesačnej patovej politickej situácie v Kosove, ktorá nastala po voľbách. Parlament tiež zdôraznil potrebu urýchlene pokračovať v nastúpenom európskom smerovaní a realizácii nevyhnutných reforiem. Posilnenie právneho štátu, nezávislosti súdnictva a zavedenie účinných opatrení zameraných na boj proti korupcii by mali byť podľa poslancov hlavnými prioritami novej vlády. Uznesenie vyzýva Radu EÚ, aby prijala najneskôr do polovice roka 2015 rozhodnutie o podpísaní dohody s Kosovom o stabilizácii a pridružení, ktoré by podľa poslancov poskytlo silný stimul na uskutočnenie reforiem. 

 

Stano uviedol, že hoci Slovensko neuznalo Kosovo ako nezávislý štát, spolupracuje s ním intenzívnejšie ako niektoré iné krajiny, ktoré jeho nezávislosť uznali. "Podporujeme dialóg Belehrad-Priština, v rámci ktorého obe strany rokujú o normalizácii vzťahov medzi Srbskom a Kosovom. Máme intenzívny politický dialóg, Slovensko má tiež svoj styčný úrad v Prištine," uviedol Stano. Dodal, že Kosovo je tiež prijímateľom slovenskej oficiálnej pomoci a Slovensko uznáva kosovské cestovné doklady. Takisto Slovensko podporuje členstvo Kosova vo viacerých medzinárodných organizáciách, napríklad v Európskej banky pre obnovu a rozvoj či v Európskej investičnej banke. Slovensko tiež poskytuje štipendiá pre kosovských študentov a "aktuálne sa pozitívne stavia k podpisu Stabilizačnej a asociačnej dohody medzi EÚ a Kosovom". 

 

Postoj Slovenska vychádza z Vyhlásenia Národnej rady SR k riešeniu budúceho štatútu srbskej provincie Kosovo. To konštatuje, že riešenie budúceho usporiadania Kosova musí vychádzať z rešpektovania legitímnych požiadaviek Srbska ako aj Charty Organizácie Spojených národov a ostatných medzinárodných právnych noriem. "Slovensko je parlamentnou demokraciou a postoj parlamentu je pre vládu SR z hľadiska tvorby zahraničnopolitických rozhodnutí kľúčový podobne ako v prípade vzťahu Európskeho parlamentu k bruselským inštitúciám," dodal Stano. 

 

Podľa ministerstva Slovensko v aktuálnej geopolitickej situácii nepovažuje za vhodné otvárať otázky, ktoré majú potenciál narúšať princíp zachovania teritoriálnej integrity a územnej celistvosti štátov, osobitne na európskom kontinente. Cyprus, Grécko, Rumunsko a Španielsko sú ďalšie krajiny, ktoré Kosovo ako nezávislý štát doteraz neuznali. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies