Europarlament schválil upravenú verziu viacročného rozpočtu EÚ

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 18:26 • 2 min
Europarlament schválil upravenú verziu viacročného rozpočtu EÚ

BRUSEL – Úpravu viacročného finančného rozpočtu Európskej únie (EÚ) dnes podporil Európsky parlament (EP). Umožnil tým zvýšenie rozpočtu v oblasti migrácie, ochrany hraníc, podpory ekonomického rastu a zamestnanosti mladých na roky 2017 - 2020. Definitívne to ešte musia potvrdiť členské štáty.

slovakia

left justify in out

Europarlament odobril navrhovanú revíziu sedemročného finančného rozpočtu EÚ, ktorá poskytuje možnosť presúvať financie z jednotlivých kapitol na najpálčivejšie problémy, akým je napríklad migračná kríza. Poskytne to možnosť pružnejšie reagovať na náhle udalosti. Je to prvá revízia únijného viacročného rozpočtu vôbec.

 

"Žijeme v turbulentných časoch. A tie si vyžadujú väčšiu mieru flexibility. Aj preto musí Európsky parlament reagovať formou úpravy rozpočtu tak, aby reflektoval priority. Tie sú bezpečnosť, migrácia a hospodársky rast. Práve tieto budú podporené vo finančnom rámci na roky 2014 – 2020," uviedol europoslanec Branislav Škripek.

 

O šesť miliárd eur viac pôjde na opatrenia súvisiace s migračnou krízou, na podporu rastu a zamestnanosti, ale aj dopravnú infraštruktúru, výskumné programy, podporu malých a stredných podnikov a program Erasmus+.

 

Pozmenený viacročný rozpočet musia pred vstupom do platnosti jednohlasne odobriť členské štáty, teda Rada EÚ. Revízia rozpočtu bola jednou z dôležitých tém vlaňajšieho slovenského predsedníctva v Rade EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona