Europarlament schválil prísnejšie kontroly dokladov pri prekračovaní hraníc Únie

NETKY.SK • 16 Február 2017, 15:04 • 2 min
Europarlament schválil prísnejšie kontroly dokladov pri prekračovaní hraníc Únie

BRUSEL - Prísnejšie kontroly na vonkajších hraniciach Európskej únie dnes schválil Európsky parlament (EP). Schválené nariadenie prináša systematické overovanie pasov občanov EÚ aj tretích štátov pri prekračovaní hraníc Únie.

slovakia

left justify in out

Po novom budú musieť členské štáty overovať pasy ľudí prekračujúcich hranice EÚ vo viacerých databázach vrátane Schengenského informačného systému (SIS) a Interpolu, kde sú zaznamenané stratené a ukradnuté pasy. Kontroly budú povinné pri vstupe na územie Únie i jeho opúšťaní pri prekračovaní hranice vzduchom, na mori aj po súši.

 

V pozemnej a námornej doprave budú platiť systematické opatrenia od začiatku, ale v leteckej doprave bude možné prechodné obdobie. Polročné obdobie umožní dočasné vykonávanie cielených kontrol, teda kontrolovanie len vybranej časti cestujúcich. O predĺženie prechodného obdobia najviac o jeden a pol roka budú môcť požiadať letiská, ktoré nemajú vybudovanú infraštruktúru potrebnú na systematickú kontrolu cestujúcich.

 

Cielené kontroly pasov namiesto systematických budú môcť využiť členské štáty na pozemných a námorných hraniciach, kde by systematické kontroly mohli výrazne spomaliť dopravu. Bude to ale možné len v prípade, ak sa nepreukáže, že nahradenie systematických kontrol cielenými by mohlo ohroziť vnútornú bezpečnosť EÚ. Cestujúci nevybraní na cielenú kontrolu budú musieť absolvovať aspoň bežnú pasovú kontrolu.

 

Nariadenie vstúpi do platnosti v dvadsiaty deň po jeho uverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Nové pravidlá sa stanú účinnými okamžite a vo väčšine členských štátov súbežne. Vzťahovať sa nebudú na Dánsko, Spojené kráľovstvo a Írsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies