Europarlament schválil nový systém kontroly vonkajších hraníc

NETKY.SK • 10 Október 2013, 16:10 • 2 min
Europarlament schválil nový systém kontroly vonkajších hraníc

ŠTRASBURG - Európsky parlament (EP) vo štvrtok v rámci plenárneho zasadnutia schválil pravidlá fungovania systému EUROSUR, ktorý má zlepšiť ochranu vonkajších hraníc Európskej únie a obmedziť tak prílev nelegálnych imigrantov.

slovakia

left justify in out

Podľa správy zverejnenej na portáli zákonodarného zboru bude mať systém podobu chránenej komunikačnej siete, ktorej cieľom je "posilniť odhaľovanie, prevenciu a boj proti nelegálnej migrácii a cezhraničnej trestnej činnosti". Europoslanci však trvali na tom, že nový nástroj bude musieť slúžiť aj na záchranu migrantov v núdzi, dodáva parlament s odvolaním sa na slová spravodajcu Jana Muldera. Ten v priebehu stredajšej rozpravy poukázal na tragédiu z minulého týždňa, keď sa pri pobreží talianskej Lampedusy utopilo zrejme viac ako 300 utečencov z Afriky. Podľa Muldera je možné "len prostredníctvom európskeho systému kontroly zabrániť tomu, aby sa z oblasti Stredomoria stalo pohrebisko pre utečencov, ktorí sa na člnoch nespôsobilých na plavbu po mori snažia prepraviť za lepším životom v Európe".

Schválené pravidlá umožnia členským krajinám EÚ "v reálnom čase zdieľať snímky a dáta" z vojnkajších hraníc, na čom by sa mala podieľať aj špecializovaná agentúra Frontex so sídlom vo Varšave. Europarlament ubezpečuje, že používatelia budú povinní dbať na dodržiavanie ľudských práv a migrantom tak nehrozí návrat na "miesta, kde by mohli byť ohrozené ich životy alebo slobody". Osemnásť krajín EÚ vrátane Slovenska má začať nový systém používať už 2. decembra 2013, zatiaľ čo v ostatných sa predpokladá termín 1. decembra 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona