Europarlament schválil nové pravidlá EÚ na ochranu osobných údajov

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 15:46 • 2 min
Europarlament schválil nové pravidlá EÚ na ochranu osobných údajov

BRUSEL - Európska komisia (EK) privítala výsledok dnešného hlasovania Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci schválili nové pravidlá EÚ na ochranu údajov. Minulý týždeň sa k novým pravidlám kladne vyjadrila aj Rada EÚ.

slovakia

left justify in out

Reforma zahŕňa nariadenie o všeobecnej ochrane údajov a smernicu o ochrane údajov v policajnej a justičnej oblasti, čo má umožniť rýchlejšiu výmenu informácií medzi policajnými a súdnymi orgánmi členských štátov EÚ.

 

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans, podpredseda zodpovedný za jednotný digitálny trh Andrus Ansip a eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová v spoločnom vyhlásení schválenie nových pravidiel o ochrane údajov privítali.

 

"Dnešné hlasovanie predstavuje významný úspech, a vyvrcholením viac ako tri roky tvrdej práce s Európskym parlamentom, Radou, podnikateľskou sférou, občianskou spoločnosťou a ďalšími zainteresovanými stranami," uvádza sa v ich vyhlásení.

 

Všeobecné nariadenie o ochrane osobných údajov podľa nich pomôže stimulovať jednotný digitálny trh v EÚ tým, že podporí dôveru spotrebiteľov v online služby a právnu istotu pre podniky na základe jasných a jednotných pravidiel.

Smernica o ochrane údajov v policajnej a justičnej oblasti podľa ich stanoviska zaistí vysokú úroveň ochrany údajov pri zlepšení spolupráce v boji proti terorizmu a inej závažnej trestnej činnosti na území celej Európy.

 

"Nové pravidlá prichádzajú v čase, keď je viac ako inokedy potrebné zlepšiť spoluprácu v boji proti terorizmu a inej závažnej trestnej činnosti, čo naznačili aj nedávne teroristické útoky v Paríži a Bruseli," uvádza sa v spoločnom dokumente zástupcov exekutívy EÚ.

 

Prijatie reformného balíka opatrení na ochranu údajov EK navrhla ešte v januári 2012. Od roku 2018 by sa zavedenie vysokej úrovne štandardov EÚ v oblasti ochrany údajov malo stať realitou vo všetkých členských štátoch EÚ. Tie majú k dispozícii dva roky na implementáciu nariadenia o ochrane osobných údajov, čo im podľa komisie poskytuje dostatok času na prispôsobenie sa novým pravidlám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona