Europarlament sa vyjadruje k závažným rozhodnutiam v únii

NETKY.SK • 18 Apríl 2014, 17:56 • 2 min
Europarlament sa vyjadruje k závažným rozhodnutiam v únii

BRATISLAVA - Európsky parlament je významnou inštitúciou zo svojej podstaty a to, o čom hlasuje nevyplýva z jeho rozhodnutia a väčšinou ani z jeho iniciatívy.

slovakia

left justify in out

To však podľa šéfredaktorky portálu EurActiv.sk Zuzany Gabrižovej neznamená, že nie je dôležitý. "Keďže vieme, že EÚ sa práve v tomto období pod vplyvom krízy význame mení, o závažných rozhodnutiach, napríklad o tom, či má Európska komisia právo kontrolovať národné rozpočty, sa hlasuje aj v Európskom parlamente," doplnila.

 

O tom, že poslanci EP sa snažia zastupovať práva všetkých približne 504 občanov EÚ svedčia viaceré jeho rozhodnutia v prospech európskych spotrebiteľov. Medzi populárne rozhodnutia europoslancov Gabrižová zaradila medzi iným: odhlasovanie postupného odstránenia roamingových poplatkov, zastavenie medzinárodnej dohody o boji proti pirátstvu ACTA, ale aj odhlasovanie výnimky pre Slovensko - jeden rok navyše na dočerpanie fondov EÚ, či úpravy v európskom rozpočte, napríklad zvýšenie rozpočtu na vzdelávacie programy. Európsky parlament podľa šéfredaktorky portálu EurActiv.sk "okrem podľa iného primäl Európsku komisiu na prehodnotenie dohody o výmene citlivých bankových údajov Európanov so Spojenými štátmi americkými a v otázke Schengenského priestoru trval na tom, že členské štáty nemôžu o znovuzavádzaní hraničných kontrol rozhodovať neopodstatnene, napríklad na základe ekonomickej migrácie. Tradične hlasuje za posilňovanie práv spotrebiteľa napríklad kompenzáciami pri cestovaní leteckou a železničnou dopravou". Dôležitý je aj politický rozmer EP, keďže politické skupiny v EP navzájom strážia vlády politicky zafarbené opačne a často upozorňujú v pléne na ich prešľapy - socialisti na pravicové vlády a ľudovci na socialistov v členských štátoch. 

 

Voľby do europarlamentu sa v SR uskutočnia v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. V jednotlivých štátoch EÚ sa voľby uskutočnia od 22. do 25. mája. Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ. Z nej vyplýva, že Slovensko v EP zastupuje 13 poslancov. Podľa Lisabonskej zmluvy celkový počet poslancov EP v roku 2014 je 751. Občania krajín Európskej únie (EÚ) si vyberajú svojich zástupcov do Európskeho parlamentu, ktorí obhajujú ich záujmy pri rozhodovaní na úrovni EÚ, každých päť rokov. Poslanci EP sú volení v priamych všeobecných voľbách od roku 1979, dovtedy boli menovaní národnými parlamentmi.

 

Doterajšie eurovoľby u nás charakterizovala nízka volebná účasť, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov, a v roku 2004 16,96 percenta. V oboch prípadoch to bolo najmenej zo všetkých členských krajín EÚ. Viac o voľbách do EP možno nájsť aj na oficiálnej webstránke Európske voľby 2014 - https://www.elections2014.eu/sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona