Europarlament sa konečne rozkýval! Na program rokovaní zaradil aj násilnosti v Katalánsku

NETKY.SK • 3 Október 2017, 06:57 • 2 min
Europarlament  sa konečne rozkýval! Na program rokovaní zaradil aj násilnosti v Katalánsku

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) rozhodli dnes na úvod plenárneho zasadnutia v Štrasburgu o zmene programu rokovaní s tým, že na stredu zaradili diskusiu o situácii v Katalánsku, kde počas nedeľňajšieho referenda o sebaurčení došlo k sérii incidentov spojených s policajným násilím voči voličom.

slovakia

left justify in out

"Urgentná debata o situácii v Katalánsku sa uskutoční v stredu popoludní," oznámil predseda EP Antonio Tajani po odhlasovaní navrhnutej zmeny programu. Tajani koncom minulého týždňa uviedol na tzv. digitálnom summite EÚ v Tallinne, že spor o referendum je vnútornou záležitosťou Španielska.

 

img

 

"Je to problém Španielska, v ktorom môžeme urobiť len málo. Je to problém rešpektovania španielskych zákonov, ktorý si musia vyriešiť Španieli," povedal Tajani, ktorý dodal, že v tejto kauze podporuje španielsku vládu, pretože "v právnej rovine má Madrid pravdu".

 

img

 

Mnohí europoslanci boli pobúrení tvrdým zásahom španielskych policajných síl proti katalánskym voličom. Podľa údajov regionálnych lekárskych služieb v Katalánsku po zásahu policajných síl muselo byť lekársky ošetrených 893 ľudí. Z toho štyria boli vážne zranení, ale ich stav je stabilný.

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk ešte počas včerajšieho večera vyzval španielskeho premiéra Mariana Rajoya, aby "zabránil novému použitiu sily" v Katalánsku. Išlo o reakciu na prejavy policajného násilia, ku ktorým došlo počas nedeľňajšieho referenda o nezávislosti Katalánska. "Práve som hovoril s Marianom Rajoyom. Vyzval som ho, aby našiel spôsob, ako zabrániť ďalšej eskalácii a použitiu sily," uviedol Tusk na svojom účte na Twitteri. 

 

Predseda Európskej rady spresnil, že spolu so španielskym premiérom zdieľa jeho ústavné argumenty ohľadne nezákonnosti referenda, ktoré zorganizovala katalánska regionálna vláda. Išlo o prvé verejné Tuskovo vyjadrenie na tému referenda o nezávislosti Katalánska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies