Europarlament prijal smernicu PNR, ktorá má pomôcť v boji proti terorizmu

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 14:52 • 2 min
Europarlament prijal smernicu PNR, ktorá má pomôcť v boji proti terorizmu

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) po stredajšej rozprave schválili dnes zavedenie smernice o využívaní záznamov cestujúcich v leteckej doprave (EU PNR), ktorá letecké spoločnosti zaviaže poskytovať členským štátom EÚ údaje o svojich pasažieroch za účelom boja proti terorizmu a závažnej kriminalite.

slovakia

left justify in out

Zavedenie PNR požadovali viaceré členské štáty únie. Európska komisia v roku 2011 navrhla smernicu PNR, ktorá následne vyvolala rozsiahle diskusie medzi Európskym parlamentom a členskými štátmi (Rada), keď europoslanci dlho blokovali jej prijatie z obáv o nedostatočnú ochranu zozbieraných osobných údajov.

 

Po novembrových teroristických útokoch v Paríži francúzsky prezident Francois Hollande zdôraznil naliehavosť bezodkladného prijatia PNR, pričom francúzsky premiér Manuel Valls v tejto súvislosti priamo hovoril o zodpovednosti europoslancov.

 

Kým parlamentná frakcia Európskej ľudovej strany (EĽS) privítala výsledok hlasovania a skutočnosť, že táto smernica sa konečne stala predmetom hlasovania v pléne EP, skupina európskych socialistov (S&D) upozornila. že PNR nemožno považovať za "zázračný liek" proti teroristickým útokom. Politická skupina Zelených navrhla zmeny v znení smernice, podľa ktorých by uchovávanie osobných dát leteckých pasažierov nemalo trvať päť rokov, ale iba 12 mesiacov, a aj to iba v prípade tzv. "rizikových letov", čiže v prípade cestujúcich z krajín, ako je Sýria či Turecko.

 

Predseda EP Martin Schulz privítal výsledky hlasovania o smernici o využívaní záznamov cestujúcich v leteckej doprave. "Dnešné hlasovanie má zásadný význam pre európskych občanov, ich bezpečnosť a ochranu ich súkromia. Európsky parlament sa dnes zjednotil vo svojich politických rozdieloch a nové legislatívne opatrenie prijal väčšinou hlasov," skonštatoval Schulz.

 

Podľa jeho vyjadrenia zavedenie "európskeho PNR", ktoré bude znamenať pravidelný prevod záznamov o cestujúcich v leteckej doprave od leteckých spoločností k vnútroštátnym orgánom, ako aj spracovanie zozbieraných dát, je dôležitým krokom EÚ v boji proti terorizmu a ďalším závažným trestným činom.

 

Schulz pripomenul, že počas rokovaní s inými inštitúciami EÚ sa vyjednávačom europarlamentu podarilo získať dôležité "vylepšenia" textu smernice, ktorá sa stala primeranou, ale účinnou.

Predseda EP zároveň vyzval členské štáty EÚ, aby v rámci svojej zodpovednosti zaviedli príslušné právne predpisy do národných legislatív, čo umožní systematickú výmenu dát medzi rôznymi národnými a európskymi vyšetrovacími orgánmi.

 

Po kladnom hlasovaní Európskeho parlamentu majú členské štáty EÚ k dispozícii dva roky na transpozíciu tejto smernice do svojho vnútroštátneho práva. Nariadenie vstúpi do platnosti 20 dní po jeho zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona