Europarlament potvrdil užšiu nomináciu šestice kandidátov na Sacharovovu cenu

NETKY.SK • 30 September 2015, 13:29 • 2 min
Europarlament potvrdil užšiu nomináciu šestice kandidátov na Sacharovovu cenu

BRUSEL - Členovia výboru Európskeho parlamentu pre zahraničnú politiku a podvýboru pre ľudské práva sa zhodli na menách šiestich osobností alebo skupín, z ktorých europarlament vyberie tohtoročného laureáta Sacharovovej ceny za slobodu myslenia.

slovakia

left justify in out

"Kandidáti sú tento rok spojení s citlivými otázkami, ako sú korupcia, zneužívanie moci, sloboda myslenia a prejavu, ženská emancipácia. Všetky tieto príčiny považujeme za mimoriadne dôležité," uviedol rumunský poslanec Cristian Dan Preda, podpredseda podvýboru EP pre ľudské práva.

 

V užšom výbere nominantov sa ocitli saudskoarabský bloger, venezuelskí politickí väzni, somálska bojovníčka za ľudské práva, zavraždený ruský politik, ukrajinská poslankyňa väznená na území Ruskej federácie a traja odborníci, ktorí sa nebáli verejne poukázať na nekalé praktiky tajných služieb a bankových inštitúcií. Saudskoarabský bloger a obhajca ľudských práv Raíf Badawí bol vo svojej domovskej krajine odsúdený na desať rokov väzenia a 1000 rán bičom za údajnú urážku islamu.

 

Skupina politických väzňov vo Venezuele a tamojšia demokratická opozícia reprezentovaná volebnou koalíciou Mesa de la Unidad Democrática, vytvorenou v roku 2008, symbolizujú snahy o demokratizáciu pomerov v tejto latinskoamerickej krajine. Somálska aktivistka a bojovníčka za ženské práva Edna Ismailová bola nominovaná za svoje neúnavné snahy za zákaz ženskej obriezky.

 

Medzi nominovanými je aj bývalý ruský vicepremiér a liberálny politik Boris Nemcov, ktorého zavraždili v Moskve vo februári tohto roka. Nemcov pripravoval správu o zapojení sa ruských síl do konfliktu na východnej Ukrajine.

V užšom výbere je tiež bývalá ukrajinská vojenská pilotka, poslankyňa Najvyššej rady a členka ukrajinskej delegácie pri Parlamentnom zhromaždení Rady Európy Nadija Savčenková, ktorú v júni 2014 nezákonne uniesli na územie Ruskej federácie, kde čelí súdnemu stíhaniu. Poslanci EP pripomínajú, že Savčenková symbolizuje rovnaký osud ďalších okolo 150 osôb, ktoré ruské úrady nezákonne uväznili po anexii Krymu.

 

Zoznam uzatvárajú tri mená. Prvým z nich je americký počítačový expert Edward Snowden, ktorý pred dvoma rokmi zverejnil materiály amerických tajných služieb o programoch masového elektronického sledovania v zahraničí. K Snowdenovi europoslanci zaradili aj meno Antoina Deltoura, bývalého audítora spoločnosti Price Waterhouse Coopers, ktorý odhalil tajné daňové programy v prospech nadnárodných spoločností v Luxembursku, a tiež Stéphanie Gibaudovej z parížskej pobočky banky UBS, ktorá médiám prezradila rozsiahle daňové úniky a pranie špinavých peňazí prostredníctvom švajčiarskej finančnej inštitúcie UBS AG.

 

Sacharovovu cenu EP udeľuje od roku 1988, keď ju po prvý raz získal Nelson Mandela. O rok neskôr bol ocenený Alexander Dubček. V roku 2014 sa jej laureátom stal konžský lekár Denis Mukwege, ktorý pomáha obetiam znásilnenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies