Europarlament podporil rýchlejšie znižovanie emisií skleníkových plynov

NETKY.SK • 15 Február 2017, 16:09 • 2 min
Europarlament podporil rýchlejšie znižovanie emisií skleníkových plynov

ŠTRASBURG - Európsky parlament (EP) dnes podporil zníženie emisií skleníkových plynov a nízkouhlíkové inovácie. Zámerom každoročne rýchlejšie znižovať počet emisných povoleniek vyjadril podporu návrhu Európskej komisie (EK).

slovakia

left justify in out

V súčasnosti sa počet povoleniek v systéme obchodovania s emisiami (ETS) každoročne znižuje o 1,74 percenta. Europarlament podporil znižovanie o 2,2 percenta, prípadne až 2,4 percenta. Nadbytočné nevyužité emisné povolenky chce EP rýchlejšie sťahovať z trhu.

 

Peniaze získané dražbou nadbytočných povoleniek navrhujú europoslanci nasmerovať do modernizačného energetického fondu, inovačného fondu, ktorý financuje nízkouhlíkové technológie, a sociálnej oblasti.

 

Až o 10 percent menej emisných povoleniek oproti uplynulým dvom rokom by mala podľa EP dostať letecká doprava, aby sa v tejto oblasti zrýchlilo obmedzovanie emisií skleníkových plynov.

 

Na základe dnešného rozhodnutia môže EP začať rokovania s Radou EÚ o konečnej podobe emisnej smernice, ktorú nakoniec musia obe inštitúcie schváliť. Pôvodný návrh smernice z dielne EK má za cieľ znížiť objem emisií skleníkových plynov produkovaných v EÚ do roku 2030 o aspoň 40 percent.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona