Europarlament podporil rozvoj menších regionálnych letísk

NETKY.SK • 11 Máj 2012, 07:20 • 2 min
 Europarlament podporil rozvoj menších regionálnych letísk

Europarlament podporil rozvoj menších regionálnych letísk - Doprava Politika EÚ v oblasti letectva musí venovať osobitnú pozornosť potrebám regionálnych letísk, uzniesli sa na tom dnes poslanci Európskeho parlamentu (EP). Potenciál menších letísk na posil

slovakia

left justify in out

img

Politika EÚ v oblasti letectva musí venovať osobitnú pozornosť potrebám regionálnych letísk, uzniesli sa na tom dnes poslanci Európskeho parlamentu (EP).
      Potenciál menších letísk na posilnenie regionálneho rozvoja a zníženie zaťaženia väčších európskych letísk by podľa europoslancov mohol byť uvoľnený ich začlenením do transeurópskych dopravných sietí (TEN-T).
      Poslanci EP upozornili na to, že regionálne letiská zohrávajú dôležitú úlohu z hľadiska územnej súdržnosti a sociálneho a hospodárskeho rozvoja regiónov, a to najmä tam, kde sú možnosti iných druhov dopravy obmedzené. Napomáhajú prílevu investícií a turistov do regiónov, intenzívne sa tiež využívajú pri zabezpečovaní nákladnej prepravy.
      "Kríza si na regionálnych letiskách vybrala svoju daň. Sú cenovo vytlačené z trhu, čo vedie k väčšej konsolidácii medzi hlavnými letiskami a leteckými spoločnosťami a v konečnom dôsledku k menším možnostiam a vyšším cenám pre zákazníkov," uviedol v tejto súvislosti britský konzervatívny poslanec Philip Bradbourn, ktorý je parlamentným spravodajcom tohto uznesenia. 
      Poslanci sa podľa neho zhodli na tom, že tento trend musí byť vyvážený odstránením hospodárskych prekážok a lepším zadefinovaním úlohy regionálnych letísk v dopravných sieťach. Európska komisia (EK) by preto mala urýchliť práce na iniciatíve Jednotného európskeho neba a navrhnúť dopravnú sieť tak, aby regionálne letiská pomohli zmierniť zaťaženie väčších európskych letísk.
      Začlenenie regionálnych letísk do transeurópskych dopravných sietí (TEN-T) uľahčí podľa poslancov EP prístup k súkromnému financovaniu projektov letiskovej infraštruktúry a povzbudí členské štáty v investíciách do zlepšenia pozemnej dostupnosti a prepojenia letísk napríklad s vysokorýchlostnou diaľkovou železničnou dopravou.
      S cieľom zvýšiť celkovú kvalitu služieb je však potrebné vyrovnať sa s niektorými praktikami dominantných nízkonákladových leteckých spoločností, uvádza sa v uznesení. Ide najmä o obmedzenia týkajúce sa hmotnosti príručnej batožiny, ktoré podľa poslancov obmedzujú cestujúcich v nákupoch a znižujú tak príjmy letiska z maloobchodného predaja.
      EP preto privítal rozhodnutie Španielska zakázať na svojom území kontrolu rozmerov a váhy príručnej batožiny tesne pred nástupom do lietadla, ktorá by sa podľa poslancov mala uskutočňovať pred príchodom k odletovému východu. Parlament tiež vyzval členské štáty na stanovenie spoločných horných hraníc hmotnosti príručnej batožiny, ktoré by boli záväzné pre všetky letecké spoločnosti. Horná hranica by mala byť podľa poslancov stanovená aj pre poplatky za nadrozmernú batožinu a batožinu s nadmernou hmotnosťou.

 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona