Europarlament podporil novú protiteroristickú legislatívu Únie

NETKY.SK • 16 Február 2017, 14:35 • 2 min
Europarlament podporil novú protiteroristickú legislatívu Únie

BRUSEL - Novú reformnú protiteroristickú smernicu schválil dnes Európsky parlament. Legislatíva je namierená proti tzv. osamelým vlkom a kriminalizuje činy súvisiace s prípravou teroristických útokov. Smernicu ešte musia odobriť členské štáty, teda Rada EÚ.

slovakia

left justify in out

Smernica, ktorú dnes odobril europarlament, kriminalizuje konanie pri príprave teroristických útokov. Aktualizuje súčasné pravidlá platné v Únii a umožňuje reagovať na nové typy hrozieb.

 

Smernica kriminalizuje cestovanie do zahraničia s cieľom pripojiť sa k teroristickej skupine a návrat do EÚ s cieľom podniknúť útok; a tiež nábor, výcvik a účasť na výcviku s cieľom spáchať teroristické činy. Trestné bude aj pomáhanie, navádzanie, podnecovanie na spáchanie útoku a podpora či financovanie teroristických skupín.

 

Smernica obsahuje aj nové pravidlá pri pomáhaní obetiam teroristických útokov a ich blízkym. Členským štátom ukladá povinnosť zabezpečiť okamžitú lekársku a psychologickú pomoc ľuďom zasiahnutým útokmi, ako aj pomoc rodinám pri zisťovaní miesta hospitalizácie ich príbuzného a pri presune z miesta útoku do vlasti. Štáty budú musieť poškodeným poskytnúť právne a finančné poradenstvo pri uplatňovaní si nároku na škodu.

 

Po dnešnom súhlase vyslovenom Európskym parlamentom musí ešte legislatívu schváliť Rada EÚ. Dánska sa smernica netýka. Pre Spojené kráľovstvo a Írsko nie je automaticky právne záväzná, ale tieto dve krajiny môžu eurokomisii ohlásiť, či budú pravidlá platiť aj na ich území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies