Europarlament podporil nariadenie o bezpečnosti dodávok plynu v EÚ

NETKY.SK • 12 September 2017, 15:01 • 2 min
Europarlament podporil nariadenie o bezpečnosti dodávok plynu v EÚ

BRUSEL - Európska komisia (EK) privítala dnešnú silnú podporu poslancov Európskeho parlamentu nového nariadenia o bezpečnosti dodávok plynu. Cieľom iniciatívy z dielne exekutívy Európskej únie (EÚ), ktorá v tejto oblasti po prvý raz uplatňuje zásadu solidarity, je zabrániť krízam v oblasti dodávok plynu, aké postihli Európanov v rokoch 2006 a 2009.

slovakia

left justify in out

Nové pravidlá zavádzajú princíp solidarity v prípade prerušenia dodávok plynu v niektorej z členských krajín Únie. Znamenajú regionálne koordinovaný a spoločný prístup k opatreniam na zaistenie bezpečnosti dodávok medzi členskými štátmi EÚ.

 

Plyn pokrýva približne štvrtinu dopytu po energii v EÚ. Očakáva sa, že súčasný ročný dopyt EÚ vo výške približne 400 miliárd kubických metrov zostane stabilný v nadchádzajúcich rokoch. Únia dováža približne 65 % spotrebovaného plynu, hlavnými dodávateľmi sú Rusko, Nórsko a Alžírsko.

 

Nové nariadenie pre EÚ vytvára lepšiu pozíciu na prípravu a riadenie kríz s nedostatkom plynu. Zásada solidarity znamená, že členské štáty v prípade vážnej krízy budú musieť pomôcť svojim susedom, aby domácnosti a základné sociálne služby v postihnutej krajine neostali bez tepla.

 

Komisia vo svojej správe pre médiá zdôraznila, že zabezpečenie dodávok energie európskym spotrebiteľom je jedným zo základných pilierov energetickej únie, ktorú má v exekutíve EÚ na starosti slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič.

 

Ten zopakoval, že energetická bezpečnosť je jedným z kľúčových prvkov Energetickej únie. "V tejto súvislosti bola v centre našej stratégie solidarita, užšia regionálna spolupráca a väčšia transparentnosť zmlúv o plyne. Aj preto vítam dnešné hlasovanie Európskeho parlamentu. Sľubovali sme našim občanom, že sa nemusia obávať, že v budúcnosti budú vystavení chladu kým budú zaistené dodávky plynu," uviedol Šefčovič.

 

Eurokomisár pre klimatické opatrenia a energetiku Miguel Arias Caňete spresnil, že pozícia europarlamentu posilnila energetickú bezpečnosť v Európe a vedie k zvyšovaniu solidarity a spolupráce medzi členskými štátmi. "S novými pravidlami sme lepšie pripravení zabrániť novým plynovým krízam a zvládať ich," odkázal.

 

Podľa princípu väčšej transparentnosti plynárenské spoločnosti budú musieť oznamovať uzatváranie dlhodobých zmlúv, ktoré sú dôležité z hľadiska bezpečnosti dodávok, čiže ak predstavujú najmenej 28-percentný podiel ročnej spotreby plynu v členskom štáte.

 

Revidované nariadenie o bezpečnosti dodávok plynu - po jeho odobrení europarlamentom a Radou, vojde do platnosti 20 dní po jeho zverejnení v Úradnom vestníku Európskej únie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona