Europarlament odovzdá cenu Malále Júsafzajovej

NETKY.SK • 20 November 2013, 08:18 • 2 min
Europarlament odovzdá cenu Malále Júsafzajovej

ŠTRASBURG - Európsky parlament (EP) v stredu odovzdá tohtoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia 16-ročnej pakistanskej aktivistke Malále Júsafzajovej, ktorá pre svoju činnosť stala terčom útoku moslimských fundamentalistov.

slovakia

left justify in out

Udelenie ocenenia spojeného s odmenou vo výške 50-tisíc eur svetoznámej školáčke oznámili už začiatkom októbra, pričom za tohtoročných favoritov boli označovaní aj bieloruskí disidenti Ales Bjaljacký, Eduard Lobau a Mikola Statkevič či bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden. Podľa vtedajšieho vyhlásenia lídra konzervatívnej Európskej ľudovej strany Josepha Daula však zákonodarný zbor EÚ chce "dať svetu na známosť, že naša nádej v lepšiu budúcnosť spočíva v mladých ľuďoch, ako je Malála Júsafzajová".

Mladú Pakistanku v októbri 2012 postrelil ozbrojenec z hnutia Taliban pre jej iniciatívy podporujúce vzdelávanie dievčat, ktoré fundamentalisti odmietajú. V ťažkom stave ju previezli do Británie, kde ju operovali. Prebudila sa až o šesť dní a postupne sa jej začala vracať pamäť a reč. Po zotavení sa v marci vrátila do Anglicka, kde teraz študuje na škole v Birminghame.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies