Europarlament odobril povinnú výmenu informácií medzi bankami a daniarmi

NETKY.SK • 22 November 2016, 17:49 • 2 min
Europarlament odobril povinnú výmenu informácií medzi bankami a daniarmi

BRUSEL - Európsky parlament (EP) dnes v reakcii na viacero daňových škandálov v krajinách EÚ, vrátane takzvaných panamských dokumentov, odsúhlasil povinnú automatickú výmenu informácií o vlastníkoch bankových účtov medzi daňovými úradmi členských štátov.

slovakia

left justify in out

Europoslanci prijali tento návrh pomerom hlasov 590 za, 32 proti a 64 sa ich zdržalo hlasovania. Nové pravidlá znamenajú záväzky pre daňové úrady členských štátov EÚ, ktoré majú právomoci v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí, aby si navzájom vymieňali informácie týkajúce sa napríklad zostatkov na bankových účtoch a príjmov svojich klientov z úrokov či dividend.

 

Spravodajca parlamentného uznesenia, francúzsky socialistický europoslanec Emmanuel Maurel na adresu daňových únikov uviedol, že "jedinou cestou, ako bojovať s touto pliagou, je vynaložiť obrovské úsilie v oblasti transparentnosti".

 

Prepojenie, ktoré podľa europoslancov existuje medzi praním špinavých peňazí, financovaním terorizmu, organizovaným zločinom a daňovými únikmi, predstavuje výzvu, na ktorú je potrebné zareagovať dôraznejšou spoluprácou členských štátov EÚ a lepšou koordináciou ich aktivít.

 

Návrh na revíziu smernice, ktorý bol Európskou komisiou (EK) predložený v júli 2016, odobrili ministri členských štátov v septembri tohto roka. Dnešné hlasovanie poslancov umožní okamžitý vstup nových pravidiel do platnosti. Členské štáty ich budú musieť zaviesť do praxe pred koncom roka 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies