Europarlament odmietol zoznam problémových štátov zostavený Európskou komisiou

NETKY.SK • 19 Január 2017, 17:56 • 2 min
Europarlament odmietol zoznam problémových štátov zostavený Európskou komisiou

ŠTRASBURG/BRUSEL – Upravený zoznam štátov nespolupracujúcich v boji proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu zostavený Európskou komisiou (EK) je podľa europoslancov neúplný. V dnešnom hlasovaní ho odmietli a vrátili EK na prepracovanie a rozšírenie o entity nespolupracujúce v daňovej oblasti.

slovakia

left justify in out

V platnosti tak zatiaľ zostáva doterajšia čierna listina a jej prípadné rozšírenie je na zvážení EK.

 

Europoslankyňa Judith Sargentini, ktorá sa venuje tejto oblasti, uviedla: "Toto hlasovanie odráža mienku Európskeho parlamentu ohľadom nedostatkov aktuálneho zoznamu. Dúfame, že Komisia bude v procese jeho prepracovania ambicióznejšia tak, aby vytvorila čiernu listinu, ktorá bude zodpovedať svojmu účelu."

 

Europoslanec Krišjanis Karins zasa žiada, aby boli na zozname štáty len v prípade, že na to existujú jasné dôkazy. EK by to podľa neho mala vyhodnocovať "jednoduchým a transparentným algoritmom, ktorý obstojí aj v procese verejnej kontroly".

 

Na predloženom zozname EK sa nachádza jedenásť štátov vrátane Afganistanu, Iraku, Bosny a Hercegoviny a Sýrie, ktoré nedostatočne bojujú proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Občania a podniky z týchto nespolupracujúcich štátov čelia prísnejším kontrolám pri podnikateľských aktivitách v EÚ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies